Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Ροδιτάκη, τηλέφωνο 2810282248.
ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: (Ceratitis capitata )
Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί. Πλησιάζει η ωρίμαση των καρπών στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών. Η μύγα προσβάλει ώριμους και σχεδόν ώριμους καρπούς. Οι προσβεβλημένοι καρποί διακρίνονται εύκολα επειδή κιτρινίζουν πρόωρα και πέφτουν. Περισσότερο ευαίσθητες στις προσβολές είναι οι ποικιλίες με λεπτό φλοιό.
Αντιμετώπιση:
- Είναι κατάλληλη περίοδος για την ανάρτηση ετοιμόχρηστων παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης ή προσέλκυσης και παγίδευσης του εντόμου. H μέθοδος της μαζικής παγίδευσης έχει εκλεκτική δράση χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον και τον καταναλωτή και προτείνεται και στις βιολογικές καλλιέργειες. Είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν η ανάρτηση των παγίδων γίνει πριν την ωρίμανση και με χαμηλούς πληθυσμούς. Όταν η μαζική παγίδευση δεν εφαρμόζεται ομαδικά ή εκτεταμένα σε μια περιοχή πρέπει να ενισχύεται η περίμετρος του αγρού με επιπλέον παγίδες. Η άριστη πυκνότητα όπως και οι οδηγίες τοποθέτησης αναγράφονται από τον κατασκευαστή στη συσκευασία.
- Οι προσβεβλημένοι από τη μύγα καρποί εσπεριδοειδών ή άλλων καρποφόρων ξενιστών που βρίσκονται στον αγρό πρέπει να συλλέγονται και να παραχώνονται ή να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
- Οι ψεκασμοί κάλυψης γίνονται σε ώριμους καρπούς και ανάλογα με την ένταση της προσβολής. Πρέπει να διασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τη συγκομιδή για να αποφεύγονται υπολείμματα εντομοκτόνων στους καρπούς. Σε επόμενο δελτίο θα ενημερωθείτε για την πληθυσμιακή εξέλιξη όπως καταγράφεται στο δίκτυο παγίδευσης.
ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ (Aonidiella aurantii ) ΠΑΡΛΑTΟΡΙΑ Μαύρη ψώρα (Parlatoria zizyphi) MYTIΙΛΟΜΟΡΦΗ ΨΩΡΑ (Lepidosaphes beckii)
Προσβάλλουν φύλλα, κλαδιά και καρπούς εσπεριδοειδών. Πυκνοί πληθυσμοί των κοκκοειδών στα φύλλα είναι δυνατό να προκαλέσουν εκτεταμένες χλωρωτικές κηλίδες ή και πρόωρη φυλλόπτωση. Στους καρπούς προκαλούν απώλεια χυμού και μειώνουν την εμπορική αξία με την παρουσία τους.
Δειγματοληψίες προσβεβλημένων καρπών και φύλλων έδειξαν πληθυσμούς νεαρών σταδίων, ευαίσθητων στη χημική αντιμετώπιση.
Οδηγίες:
-Τα κοκκοειδή αναπτύσσονται συνήθως σε δέντρα με πυκνή βλάστηση ή παραμελημένα. Συστήνεται καθαρισμός των δέντρων, απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών και περιορισμός των λιπάνσεων.
-Σε δέντρα με έντονη προσβολή συστήνεται άμεσα ψεκασμός. Να προτιμηθούν εγκεκριμένα σκευάσματα που έχουν περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα ή συνδυασμοί τους με θερινούς πολτούς.
ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ: (Planococcus citri)
Παρουσιάζονται προσβολές σε μέρη υγρά και σκιερά και σε δέντρα με πυκνό φύλλωμα, σκιά και υγρασία (πυκνοφυτεμένοι οπωρώνες) στα μελιτώματα δευτερογενώς αναπτύσσονται μύκητες καπνιάς.
Οδηγίες:
- Όταν διαπιστώνονται προσβολές καρπών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% συστήνεται ψεκασμός. Όπου συνυπάρχει με άλλα κοκκοειδή μπορεί να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση.
ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Dialeurodes citri)
Παρατηρούνται εκκολάψεις και νεαρά στάδια του διαλευρώδη.
- Οι προσβολές περιορίζονται με καλλιεργητικούς χειρισμούς όπως είναι οι περιορισμένες φθινοπωρινές αρδεύσεις, οι όψιμες λιπάνσεις και η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών.
Οδηγίες:
Σε δένδρα έντονα προσβεβλημένα συστήνεται ψεκασμός στο διάστημα 10 – 14 Οκτωβρίου με εγκεκριμένα σκευάσματα με ήπια δράση στα ωφέλιμα έντομα ή με θερινούς πολτούς.
ΣΚΑΣΙΜΟ ΚΑΡΠΩΝ:
Την περίοδο του φθινοπώρου παρατηρείται σκίσιμο του φλοιού και συχνά σκάσιμο της σάρκας σε ορισμένες ποικιλίες με λεπτό φλοιό πορτοκαλιών και μανταρινιών.
Διαπιστώσεις:
Είναι φαινόμενο που οφείλεται στις απότομες μεταβολές και στις αλληλεπιδράσεις παραγόντων του περιβάλλοντος κατά την περίοδο της ωρίμανσης, όπως η υγρασία εδάφους και αέρα και η θερμοκρασία.
Η διαχείριση των αρδεύσεων περιορίζει την εμφάνιση σκασιμάτων.
ΚΑΠΝΙΑ
Οι συνθήκες αυξημένης υγρασίας της εποχής είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της καπνιάς που καλύπτει φύλλα, κλαδιά και καρπούς.
Πρόκειται για λεπτό μαύρο στρώμα μυκήτων που συνήθως αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώματα διαφόρων εντόμων όπως οι αλευρώδεις, ο ψευδόκοκκος και οι ψώρες.
Οδηγίες:
-Η καπνιά αντιμετωπίζεται με έγκαιρη καταπολέμηση την κατάλληλη χρονική περίοδο των εντόμων που παράγουν μελιτώματα.
- Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί των δέντρων με χαλκούχα μυκητοκτόνα περιορίζουν την ανάπτυξη της καπνιάς και των σήψεων των καρπών που προκαλούνται από την φυτόφθορα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Χρησιμοποιείτε φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με έγκριση στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.
Στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops. aspx και http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx επιλέγοντας το είδος της καλλιέργειας μπορείτε να ενημερώνεστε σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις των εγκρίσεων για τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα στα εσπεριδοειδή.
Εφαρμόζετε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας και τηρείτε αυστηρά το χρόνο μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
Μια επέμβαση πραγματοποιείται μόνο όταν ο επιβλαβής οργανισμός προκαλεί οικονομική ζημιά στην καλλιέργεια. Οι αλόγιστοι ψεκασμοί εξοντώνουν τα ωφέλιμα και δημιουργούν αντίστοιχα εξάρσεις βλαβερών εντόμων.
Εφαρμόζετε την πρακτική των αψέκαστων ζωνών για τη διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων. Οι ζώνες αυτές αποτελούν το 15-20 % του συνόλου των δέντρων της καλλιέργειας και εναλλάσσονται μέσα στον οπωρώνα από χρονιά σε χρονιά.