Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248, πληροφορίες κα Μαρία Ροδιτάκη.
Ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα θερμός με εξαίρεση μια εβδομάδα χαμηλών θερμοκρασιών μετά τα μέσα Ιανουαρίου (χιονόπτωση 18-20/01). Συνεχείς νότιοι άνεμοι κράτησαν τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα μεταξύ 10 και 20οC με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές αυτές συνθήκες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη φυσιολογική εξέλιξη του βιολογικού κύκλου τόσο των ελαιοδέντρων όσο και των φυτοπαράσιτων που σε χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες εισέρχονται σε λήθαργο. Αντιθέτως ευνοήθηκε η συνεχόμενη δραστηριότητα των ελαιοδέντρων με πρώιμη έκπτυξη κυρίως των ανθοφόρων οφθαλμών, λιγότερο της νεαρής βλάστησης, στις θερμότερες περιοχές του νησιού (πρώιμη ζώνη).
Στην πρόσφατη κακοκαιρία, η ένταση και η διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών στις περιοχές που σημειώθηκαν καθώς και η κατάσταση των ελαιοδέντρων (θρεπτική, πρόσφατο κλάδεμα, έκθεση Βορά, Νότου) διαμορφώνουν τις επιπτώσεις. Ο λήθαργος κατά την χειμωνιάτικη περίοδο προστατεύει τα δέντρα περιορίζοντας τις ζημιές από τους παγετούς. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας πιθανόν να ζημιώσει τους ανθοφόρους οφθαλμούς.
ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ: (Pseudomonas savastanoi)
Βακτηριολογική ασθένεια με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το σχηματισμό όγκων (καρκινώματα) στα κλαδιά, σε μεγαλύτερους κλάδους και στον κορμό. Η μόλυνση γίνεται με τη βοήθεια του νερού από τους όγκους σε άλλα μέρη του δέντρου ή σε γειτονικά δέντρα που έχουν πρόσφατες πληγές, σημεία εισόδου του βακτηρίου, μετά από παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεμο κατά την υγρή περίοδο. Κλαδιά έντονα προσβεβλημένα εξασθενούν και ξηραίνονται.
Επισημάνσεις:
Οδηγίες:
Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα συμβάλλουν στην εξάπλωση της ασθένειας. Απότομη πτώση της θερμοκρασίας (παγετός), δυνατοί άνεμοι με βροχή και χαλάζι δημιουργούν πληγές, σκισίματα και αποκόλληση του φλοιού σε βλαστούς, βραχίονες και κορμούς. Η ένταση της ζημιάς εξαρτάται από την ποικιλία, την ηλικία του δέντρου, αν ήταν πρόσφατα κλαδεμένο, την θρεπτική του κατάσταση, την έκθεση (Β. Ν.).
Μέτρα προς αποφυγή νέων μολύνσεων (καλλιεργητικά - προληπτικά):
ΚΑΠΝΙΑ (Capnodium olaeoprhi lum) & ΛΕΙΧΗΝΕΣ:
Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται κυρίως στα μελιτώδη εκκρίματα των κοκκοειδών. Κλάδοι, βλαστοί και φύλλα καλύπτονται από λεπτό μαύρο στρώμα με καρποφορίες του μύκητα.
Οι λειχήνες αποτελούν στρώμα έντονου κιτρινοπράσινου χρώματος και απλώνονται πάνω στους κορμούς, στους βραχίονες και στα κλαδιά.
Καπνιά και λειχήνες συναντώνται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα πυκνής βλάστησης.
Οδηγίες:
ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΈΝΤΟΜΑ: ΣΚΟΛΥΤΕΣ ( Φλοιοφάγος & φλοιοτρίβης)
Πρόκειται για πολύ μικρά σκαθάρια ( 2 - 4 χλστ.) που προσβάλουν κατά κανόνα εξασθενημένους κλάδους των δέντρων. Προκαλούν νέκρωση του φλοιού και ανάλογα με την ένταση της προσβολής ξήρανση των λεπτών κλαδιών ή κλάδων μεγαλύτερης διαμέτρου. Μεγάλοι κλάδοι συνήθως δεν ξηραίνονται, αποκτούν όμως καχεκτική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία.
Διαπιστώσεις:
Αυτή την εποχή τα έντομα βρίσκονται μέσα στα ξερά κλαδιά. Η πιθανότητα να παρουσιαστούν σοβαρές προσβολές αυξάνεται με την παραμονή προσβεβλημένων κλάδων στα δέντρα ή εξασθενημένων, μη παραγωγικών δέντρων μέσα στον ελαιώνα.
Οδηγίες:
Η αντιμετώπιση βασίζεται σε καλλιεργητικούς χειρισμούς και είναι αποτελεσματική όταν εφαρμόζονται σε σχετικά μεγάλη έκταση:
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ