Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν την μηλιά, την αχλαδιά και την καρυδιά την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.
Υπενθυμίζεται ότι τα φάρμακα που επιλέγονται πρέπει να είναι εγκεκριμένα. Διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας. Η σωστή εφαρμογή αυξάνει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος και προστατεύει τον χρήστη, το περιβάλλον και τον καταναλωτή.
ΜΗΛΙΑ – ΑΧΛΑΔΙΑ
ΦΟΥΖΙΚΛΑ∆ΙΟ : (Fusicladium dendriticum), (Fusicladium pyrinum) (Μηλιά - Αχλαδιά)
Η ασθένεια εκδηλώθηκε φέτος σε αχλαδιές και μηλιές του οροπεδίου Λασιθίου.
Όπου εκδηλώθηκαν σοβαρές προσβολές συστήνεται αμέσως μετά τη φυλλόπτωση ψεκασμός των πεσμένων φύλλων με διάλυμα ουρίας 5% ή παράχωμα τους στο έδαφος.
Παρατήρηση: Το παραπάνω μέτρο είναι πιο αποτελεσματικό στις μηλιές όταν εφαρμόζεται από όλους στην ίδια περιοχή. Στις αχλαδιές το μόλυσμα παραμένει εκτός από τα πεσμένα φύλλα και πάνω στους προσβεβλημένους βλαστούς του δέντρου. Για το λόγο αυτό κατά το χειμερινό κλάδεμα οι βλαστοί που εμφανίζουν την ασθένεια να αφαιρούνται και να καίγονται.
ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ (Erwinia amylovora) (Αχλαδιά)
Ελάχιστες προσβολές εκδηλώθηκαν τη φετινή περίοδο στις αχλαδιές.
Για την αντιμετώπιση του συνιστάται:
Επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα στη μεγαλύτερη συνιστώμενη δόση κατά τη φυλλόπτωση.
Κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά μαζί με τμήμα υγιούς ξύλου μήκους τουλάχιστον 20 εκ. και να καίγονται. Οι εργασίες κλαδέματος να γίνονται με ξηρό καιρό, τα εργαλεία να απολυμαίνοντασυνεχώς με οινόπνευμα του εμπορίου και οι μεγάλες τομές να επαλείφονται με απολυμαντικό πληγών.
Επανάληψη ψεκασμού με χαλκούχο σκεύασμα αμέσως μετά το κλάδεμα.
Σ Ε Ζ Ι Α : (Sesia myopiformis)
Ξυλοφάγο έντομο κορμού και κύριων βραχιόνων που γεννά κυρίως σε πληγές ή σχισμές. Στο σημείο της πληγής – σχισμής ανασηκώνοντας το φλοιό, την εποχή αυτή, παρατηρούνται καφέ αποχωρήματα και κάμπιες χρώματος ζαχαρί με καστανή κεφαλή μεγέθους μέχρι 2,5 εκ.
Για τη μείωση του πληθυσμού συνιστάται:
Επάλειψη κορμού και χοντρών βραχιόνων με μίγμα θερινού ορυκτέλαιου και chlorpyrifos μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.
Κατά το κλάδεμα αφαίρεση και κάψιμο των ξηρών και εξασθενημένων κλάδων.