Εχθροί – ασθένειες μηλιάς, αχλαδιάς και καρυδιάς την περίοδο που διανύουμε
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν την μηλιά, την αχλαδιά και την καρυδιά την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.
Υπενθυμίζεται ότι τα φάρμακα που επιλέγονται πρέπει να είναι εγκεκριμένα. Διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας. Η σωστή εφαρμογή αυξάνει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος και προστατεύει τον χρήστη, το περιβάλλον και τον καταναλωτή.
ΜΗΛΙΑ – ΑΧΛΑΔΙΑ - ΚΑΡΥΔΙΑ
Καρπόκαψα
Στις ορεινές περιοχές η πτήση του εντόμου ξεκίνησε. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ωοτοκίες. Στην γενιά αυτή το έντομο γεννά στους καρπούς αλλά και στο φύλλωμα.
Χρόνος ψεκασμού:
Συνιστάται επιμελημένος ψεκασμός καρπών και φυλλώματος στις ορεινές περιοχές (∆αμάστα, Οροπέδιο Λασιθίου, Οροπέδιο Κρουσώνα, κ.α.):
- Με ωοκτόνα σκευάσματα : άμεσα με τη λήψη του δελτίου.
- Με ρυθμιστές ανάπτυξης: από τη λήψη του δελτίου μέχρι 15 Μαΐου.
- Με κλασικά εντομοκτόνα ή ιολογικά σκευάσματα: 16 - 19 Μαΐου.
Οδηγίες: Ο ψεκασμός θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από 14 – 20 ημέρες ανάλογα με την έγκριση του σκευάσματος.
Τα ιολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην βιολογική καλλιέργεια θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 7-10 ηλιόλουστες ημέρες με τρεις εφαρμογές σε κάθε γενιά του εντόμου.
Σέζια
Η πτήση του εντόμου στις ορεινές περιοχές ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου. Η σέζια ωοτοκεί στα χοντρά μέρη του δέντρου (κορμό και βραχίονες).
Η αντιμετώπιση του ξυλοφάγου εντόμου την περίοδο αυτή βασίζεται στα παρακάτω καλλιεργητικά και χημικά μέτρα:
- Ασβέστωμα των κορμών και των βραχιόνων σε δέντρα ηλικίας άνω των δύο ετών που δρα απωθητικά στην εναπόθεση αυγών του εντόμου.
- Άμεσος κατευθυνόμενος ψεκασμός κορμού και βραχιόνων με διαβροχή μέχρι απορροής με ένα εγκεκριμένο σκεύασμα μεγάλης υπολειμματικής διάρκειας (ΧΛΩΡΠΥΡΙΦΟΣ). Προσθήκη θερινού πολτού στο ψεκαστικό υγρό αυξάνει την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.
- Ο ψεκασμός να επαναληφθεί μετά από 20-30 ημέρες.
Αφίδες :
Σε μηλιές και στην τρυφερή βλάστηση, διαπιστώνονται διάσπαρτες ελαφρές π̟ροσβολές από πράσινη και ρόδινη αφίδα.
Η αυξημένη δραστηριότητα από πασχαλίτσες και χρύσωπες που παρατηρείται την περίοδο αυτή ελέγχει τους πληθυσμούς των αφίδων και δεν συνιστάται καταπολέμηση.
Φουζικλάδιο:
Οι βροχές που σημειώθηκαν στα μέσα Απριλίου με μεγάλη διάρκεια διύγρανσης στα φύλλα, έδωσαν τις πρώτες προσβολές (κυκλικές κηλίδες με σκουρόχρωμες βελούδινες εξανθήσεις).
∆ιαπιστώσεις:
Οι δροσιές της εποχής και οι προβλεπόμενες βροχές ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας. Συνιστάται άμεσος ψεκασμός πριν ή αμέσως μετά τη βροχή.
Οδηγίες:
Να προτιμηθούν μίγματα σκευασμάτων διελασματικών και επαφής. Επόμενες δροσιές ή βροχές, δέντρα που έχουν εμφανίσει συμπτώματα, πρέπει να τα βρίσκουν καλυμμένα.
Ωίδιο (Μηλιά)
Στις μηλιές συνιστάται να γίνει συνδυασμένη επέμβαση με την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου.
Βακτηριακό κάψιμο:
(Αχλαδιά)
Οι προσβολές σε σχέση με την περσινή περίοδο είναι μειωμένες και εντοπίζονται διάσπαρτα. Η διαφοροποίηση στην ένταση των προσβολών οφείλεται στην καλλιεργούμενη ποικιλία και στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την άνθηση.
Οδηγίες:
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν (αυξημένη σχετική υγρασία, πρόβλεψη βροχών) ευνοούν την είσοδο του βακτηρίου από τις τομές και δεν πρέπει να εφαρμόζονται καλλιεργητικά μέτρα αφαίρεσης το διάστημα αυτό. Τα προσβεβλημένα τμήματα να αφαιρούνται μόνο όταν επικρατεί ξηρός καιρός, μαζί με υγιές τμήμα 20-25 εκατοστών και να καταστρέφονται άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται συνεχώς κατά τις εργασίες αφαίρεσης με οινόπνευμα του εμπορίου.
Επιπλέον, συνιστάται να ακολουθήσει ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα ή ΛΑΜΙΝΑΡΙΝ. ∆ιαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Σε ορισμένες ποικιλίες υπάρχει κίνδυνος φυτοτοξικότητας.