Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν την μηλιά και την αχλαδιά την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.
ΜΗΛΙΑ
- ΑΧΛΑΔΙΑ
Στις ορεινές περιοχές (Δαμάστα, Λιβάδι Κρουσώνα, Οροπέδιο Λασιθίου) στις μηλιές οι οφθαλμοί φουσκώνουν (στάδια Β – C ) και στις αχλαδιές επικρατεί η πράσινη κορυφή (στάδιο C3).
Φουζικλάδιο
(Venturia inaequalis)
(Venturia
pirina):
- Κρίσιμη περίοδος για τις πρώτες μολύνσεις είναι από την πράσινη κορυφή μέχρι το στάδιο του καρπιδίου (περίπου τέλος Μαΐου).
Μηλιές χωρίς πρώτες μολύνσεις δύσκολα προσβάλλονται στη συνέχεια, ακόμα κι αν υπάρχουν γειτονικά προσβεβλημένα.
- Πρώτες μολύνσεις στη μηλιά γίνονται μόνο με βροχή ενώ στην αχλαδιά και με έντονες δροσιές.
Οδηγίες:
Σε περίπτωση πρόβλεψης βροχής κάνετε προληπτικό ψεκασμό πριν ή εφόσον βρέξει εντός 48 ωρών, με κατάλληλα μυκητοκτόνα.
Επιπλέον στις αχλαδιές συνιστώνται προληπτικές επεμβάσεις και σε περιόδους με συχνές και έντονες δροσιές.
Στην αχλαδιά οι επεμβάσεις που γίνονται για το βακτηριακό κάψιμο ελέγχουν και το φουζικλάδιο.
Βακτηριακό κάψιμο (Erwinia amylovora):
Το βακτήριο έχει επισημανθεί προκαλώντας οικονομική ζημιά κυρίως στην καλλιέργεια της αχλαδιάς. Ο βαθμός προσβολής ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία. Η ποικιλία κρυστάλλι είναι πιο ανθεκτική σε αντίθεση με την ποικιλία κοντούλα που είναι η πιο
ευαίσθητη.
Η ασθένεια ευνοείται με ζεστό και υγρό καιρό κατά την άνθηση και το βακτήριο μεταφέρεται κυρίως με τον άνεμο, τα έντομα και τα εργαλεία.
Πράσινη κορυφή έως τέλος άνθισης: Προληπτικοί ψεκασμοί στις αχλαδιές με εγκεκριμένα σκευάσματα. Επανάληψη ψεκασμού κάθε πέντε ημέρες.
Στο συνημμένο θα βρείτε τα εγκεκριμένα φάρμακα.