inner image

Ασθένειες μουσμουλιάς αυτή την περίοδο

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν την μουσμουλιά την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.

ΦΟΥΖΙΚΛΑ∆ΙΟ (Fusicladium eriobotryae)

Οι προσβολές ξεκινούν λίγο πριν την άνθηση, διαρκούν μέχρι και την άνοιξη κι ευνοούνται με ψυχρό κι υγρό βροχερό καιρό. Προσβάλλει άνθη, νεαρά φύλλα, τρυφερούς βλαστούς και καρπούς. Οι καρποί προσβάλλονται σε όλα τα στάδια κι εμφανίζουν αρχικά ελαιοκαστανές κηλίδες σκούρου χρώματος με βελούδινη υφή που αργότερα εξελίσσονται σε φελλώδεις και δερματώδεις και μπορεί να καλύψουν όλο τον καρπό.

- Καλλιεργητικά μέτρα:

Να απομακρύνονται οι προσβεβλημένοι καρποί που έχουν παραμείνει στα δέντρα (μούμιες) και βλαστοί πριν την έναρξη των φθινοπωρινών βροχών και οπωσδήποτε πριν από την άνθηση. Σε περίπτωση εμφάνισης νέων προσβολών οι αφαιρέσεις των προσβεβλημένων τμημάτων των

δέντρων να συνεχίζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

- Χημική αντιμετώπιση:

Συνιστάται από την άνθηση μέχρι και 2-3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του καρπιδίου σε περιόδους με βροχερό καιρό.

Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν δέντρα με ιστορικό προσβολών που βρίσκονται σε περιοχές με συχνές κι έντονες δροσιές.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Εγκεκριμένα σκευάσματα που περιέχουν μία από τις παρακάτω δραστικές.:

- Myclobutanil

- Difenoconazole

- Fenbuconazole

- Dodine

- Copper oxycloride

Συνιστάται προσθήκη προσκολλητικής – διαβρεκτικής ουσίας στο ψεκαστικό υγρό.

Να παρακολουθούνται τα δελτία καιρού πρόβλεψης βροχών. Οι επεμβάσεις συνιστάται να γίνονται πριν από πιθανή βροχή ή εναλλακτικά το συντομότερο μετά από εκδήλωση βροχής.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE