Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τρεις Αποφάσεις έχει θεσπίσει μέτρα σχετικά με τη σύσταση και αναγνώριση Ομάδων Παραγωγών οπωροκηπευτικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και Αμπελοοινικού Τομέα (αντίστοιχα ΦΕΚ για κάθε τομέα 2496/Β/13-9-2012, 2226/Β/10-9-2013 και 2299/Β/14-10-2011).
Ως Οργάνωση Παραγωγών ορίζεται κάθε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με εμπορική ιδιότητα, το οποίο έχει συσταθεί από παραγωγούς. Γενικά, οι στόχοι των Οργανώσεων Παραγωγών πρέπει να είναι η συγκέντρωση της προσφοράς και η διάθεση στην αγορά των προϊόντων που παράγονται από τα μέλη τους, η βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και η σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού, η καθετοποίηση της παραγωγής και η εξασφάλιση ότι η παραγωγή, από την άποψη της ποσότητας και της ποιότητας, είναι προγραμματισμένη και προσαρμοσμένη στη ζήτηση.
Τα βασικά κριτήρια για την αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών για την Περιφέρεια Κρήτης είναι:
1) Οργάνωση Παραγωγών Οπωροκηπευτικών:
α) Ελάχιστος αριθμός Παραγωγών: 40 και
β) ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής 350.000 Ευρώ
Ειδικές περιπτώσεις που ισχύουν για όλη τη χώρα:
α) Ο.Π. Οπωροκηπευτικών που επιθυμούν να αναγνωριστούν αποκλειστικά για μικρούς ή ερυθρούς καρπούς (φράουλα, βατόμουρα, σμέουρα, κ.λ.π.) ή λαχανικά προϊόντα, ο ελάχιστος αριθμός παραγωγών είναι 20 και η ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής είναι οι 100.000 Ευρώ.
β) Ο.Π. Οπωροκηπευτικών που επιθυμούν να αναγνωριστούν αποκλειστικά για καρπούς με κέλυφος ή μανιτάρια ή οπωροκηπευτικά βιολογικής παραγωγής ή αρωματικά φυτά, ο ελάχιστος αριθμός παραγωγών είναι 20 και η ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής είναι οι 100.000 Ευρώ.
Ειδική περίπτωση για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελούν οι Ο.Π. Οπωροκηπευτικών που επιθυμούν να αναγνωριστούν αποκλειστικά Αβοκάντο, Μπανάνα, Φραγκοσυκιά, Μάνγκο, Τσεριμόγια, Λωτός, Λίτσι, Γκουάβα. Στις περιπτώσεις αυτές ο ελάχιστος αριθμός παραγωγών που απαιτείται είναι 10 και η ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής 30.000 Ευρώ.
2) Οργάνωση Παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων:
2.1) Για το αγελαδινό γάλα:
α) Ελάχιστος αριθμός παραγωγών: 5 και
β) ελάχιστη ετήσια εμπορευόμενη ποσότητα: 500 τόνοι.
2.2) Για το πρόβειο και γίδινο γάλα:
α) Ελάχιστος αριθμός παραγωγών: 30 και
β) ελάχιστη ετήσια εμπορευόμενη ποσότητα: 1.500 τόνοι.
Επί πλέον προϋπόθεση που απαιτείται για την αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι το 1/3 της παραγωγής του νωπού γάλακτος να αξιοποιείται στην περιοχή δραστηριότητας της (εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο).
3) Οργάνωση Παραγωγών Αμπελοοινικού Τομέα
α) Οι αμπελοπαραγωγοί που ανήκουν σε Οργάνωση Παραγωγών να παραδίδουν το προϊόν τους σε ποσοστό τουλάχιστον 80% μέσα από την Οργάνωση.
β) Η ελάχιστη ποσότητα παραγωγής που μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο, ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιούνται, είναι τουλάχιστον 200 τόνοι νωπού προϊόντος στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές και 400 τόνοι στις λοιπές (πεδινές, κ.λ.π.).