inner image

Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας

Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας

Σύμφωνα με την υπ’ Αριθ. 886/15441 (ΦΕΚ 434/Β΄/25-2-2013 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, καθορίζονται έντεκα (11) Αμπελουργικά Διαμερίσματα για την ταξινόμηση των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες. Μεταξύ των Αμπελουργικών Διαμερισμάτων περιλαμβάνεται και το Αμπελουργικό Διαμέρισμα Κρήτης, το οποίο περιλαμβάνει τους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Οι συνιστώμενες ποικιλίες είναι: Αθήρι Β, Ασύρτικο Β, Βηλάνα Β, Βιδιανό Β, Δαφνί Β (Δαφνιά), Θραψαθήρι Β, Κοτσιφάκι Ν, Λαδικινό Ν, Λιάτικο Ν, Μανδηλαριά Ν (Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), Μοσχάτο άπρο Β (Μοσχάτο Σπίνας, Μοσχάτο Μάζας) Πλυτό Β, Cabernet Sauvignon N, Carignan N, Chardonnay B, Grenach Blanc B, Grenach Rouge N, Malvasia di Candia Aromatica B, Sauvignon Blanc B, Syrah N.

Επιτρεπόμενες ποικιλίες είναι: Βαλαϊτης Β, Δερματάς Β, Θράψα Ν, Ραζακί Β (Κέρινο), Ρωμέικο Ν, Σουλτανίνα Β, Τσαρδάνα Ν, Φωκιανό Ν, Alicante Bouschet N, Maccabeu B, Mourvedre N, Merlot N, Sylvaner B, Ugni Blanc B (Trebbiano), Viognier B.

Σημείωση: Β=Λευκή (χρώμα σταφυλής), Ν=Μαύρη

Οι παραπάνω ποικιλίες είναι επιτρεπόμενες και για την επεξεργασία του αποστάγματος οίνου.

Συνιστώμενη ποικιλία για ειδική χρήση (σταφιδοποιία για παραγωγή σταφίδων) στους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων είναι η Σουλτανίνα Β, ενώ η ποικιλία Κοτσιφολιάτικο Ν είναι επιτρεπόμενη μόνο για τους αμπελώνες που ήδη υπάρχουν στο Νομό Ηρακλείου. Δεν επιτρέπεται η επέκταση της, λόγω χαμηλής ποιοτικής απόδοσης.

Πολιτική Χρήσης Cookies

Το site heraklion.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. Πολιτική Χρήσης Cookies

CLOSE