KAIRÓS
HERITAGE AS URBAN REGENERATION
Kairós is the ancient Greek term for the propitious moment. The partner cities of this URBACT network believe that the moment to act has come in view of the degradation processes taking place in their historic neighborhoods. It is their common goal to find sustainable means to restore and revitalize these emblematic areas of valuable cultural and natural heritage.
KAIRÓS is an URBACT III project co-financed by the European Regional Development Fund
KAIRÓS
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ
Ο όρος Kairós εδώ χρησιμοποιείται με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης και σημαίνει «ευνοϊκή στιγμή». Οι πόλεις-εταίροι αυτού του δικτύου URBACT πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα που πρέπει να δράσουν εν όψει των διαδικασιών υποβάθμισης που λαμβάνουν χώρα στις γειτονιές με ιστορικό χαρακτήρα. Είναι κοινός στόχος τους, να βρουν βιώσιμα μέσα για την αποκατάσταση και την αναζωογόνηση αυτών των εμβληματικών περιοχών, που είναι φορείς πολύτιμης πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Το KAIRÓS υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας URBACT III που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
Εναρκτήρια Συνάντηση
Στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η Τεχνική Συνάντηση Έναρξης (Kick-0ff) του Προγράμματος URBACT III , του έργου με Ακρωνύμιο KAIROS, στο Δήμο Μούλα της Περιφέρειας Μούρσια της Ισπανίας.
Το πρόγραμμα URBACT στοχεύει στην ενθάρρυνση της διακρατικής ανταλλαγής εμπειριών προκειμένου να σχεδιαστεί μια καινοτόμος μεθοδολογία παρέμβασης και πολεοδομικού σχεδιασμού σε υποβαθμισμένες περιοχές. Επίκεντρο της πρότασης αποτελεί η αναβάθμιση των περιοχών αυτών, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα κοινωνικής συνοχής και να μετατραπούν οι αδυναμίες αυτών των χώρων σε ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη. Τελικός στόχος είναι να υποστηριχτεί η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Για τον Δήμο Ηρακλείου, η περιοχή παρέμβασης είναι η περιοχή της Αγίας Τριάδας, η οποία συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του Δικτύου KAIROS (υποβαθμισμένη περιοχή με απόθεμα ιστορικών κτιρίων). Στο πλαίσιο της Τεχνικής Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν Παρουσιάσεις από κάθε Εταίρο για το Δήμο που εκπροσωπεί, την περιοχή παρέμβασης και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό. Στη Τεχνική Συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για την Διαχείριση του Προγράμματος (Οικονομικού και Φυσικού Αντικειμένου). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε Τεχνικό Συμμετοχικό Εργαστήρι με τον Ειδικό Σύμβουλο του URBACT τον κο. Alberto Cerda. Από το Δήμο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από την Διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και Υπεύθυνη του Έργου κα. Ρένια Δρόσου που αφορούσε γενικότερα τον Δήμο Ηρακλείου και ειδικότερα την περιοχή της Αγίας Τριάδας.
Η Πρόταση για το Δίκτυο Συνεργασίας KAIROS, υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Προγράμματος URBACT III, για Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων με Επικεφαλής Εταίρο το Δήμο της Μούλα (Mula) στην Ισπανία. Το Εταιρικό Σχήμα απαρτίζεται από οκτώ (8) Δήμους που προέρχονται από επτά (7) Ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα:
Δήμος Ηρακλείου (Ελλάδα),
Δήμος της Κατάνια (Ίταλία),
Δήμος της Τσεζένα (Ίταλία),
Δήμος του Σιμπένικ (Κροατία),
Δήμος του Μπελέν (Βουλγαρία),
Δήμος του Ουκμέρτζ (Λιθουανία),
Δήμος του Μπρεκέντζε (Πορτογαλία).
Το KAIROS είναι μία από τις 23 προτάσεις που εγκρίθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος ανάμεσα σε 62 υποβληθείσες προτάσεις. Στην υποβολή της πρότασης συμμετείχε, από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής.