Η Αγία Τριάδα «του παρελθόντος, του παρόντος και το μέλλοντος» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δίκτυο KAIRÓS - Η Κληρονομιά ως Εργαλείο Αστικής Αναγέννησης» (“KAIRÓS network- Heritage As Urban Regeneration”) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας «URBACT III 2014-2020 - Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσης» (“URBACT III 2014-2020 - Action Planning Networks”) και εντάσσεται στο παραδοτέο «Δράσεις Μικρής Κλίμακας» του Δικτύου KAIRÓS
Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης διαμορφώθηκε μετά από εκτενή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, από μια σε βάθος μελέτη και αξιολόγηση των μελετών που έχουν εκπονηθεί τις τελευταίες δεκαετίες για την Αγία Τριάδα και λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως διαμορφώνονται σήμερα, αλλά και τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση του Ηρακλείου.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου 2022, η ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου: «KAIRÓS, Heritage as Urban Regeneration», «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως Αστική Αναζωογόνηση».
Το «KAIRÓS», που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και από Εθνικούς πόρους, έχει ως στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναγέννησης της ιστορικής γειτονιάς της Αγίας Τριάδας, μέσω της διαμόρφωσης ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, όπου ενσωματώνεται τόσο το όραμα, όσο και οι στόχοι αλλά και οι δράσεις, ώστε η Αγία Τριάδα να αναπτυχθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει στον αστικό ιστό.
Ο Δήμος Ηρακλείου πραγματοποίησε την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, ενημερωτική συνάντηση – συνέντευξη τύπου (Media Breakfast) για το έργο «KAIRÓS, Heritage as Urban Regeneration», «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως Αστική Αναζωογόνηση».
Το «KAIRÓS», που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και από Εθνικούς πόρους, έχει ως στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναγέννησης της ιστορικής γειτονιάς της Αγίας Τριάδας, μέσω της διαμόρφωσης ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, όπου ενσωματώνεται τόσο το όραμα, όσο και οι στόχοι αλλά και οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν δυνητικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», άλλες πηγές χρηματοδότησης ή και ίδιους πόρους του Δήμου. Μέσω του ολοκληρωμένου αυτού σχεδιασμού η Αγία Τριάδα θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει στον αστικό ιστό.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η Διοργάνωση του 1ου Θεματικού Εργαστηρίου «ΧΩΡΟΣ» Αξιοποίηση & προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση στις ιστορικές περιοχές - 1st Thematic Workshop on Space – Valorisation and Adaptive Reuse in the Heritage City, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας URBACT KAIRÓS
Διοργάνωση 1ου Θεματικού Εργαστηρίου «ΧΩΡΟΣ» Αξιοποίηση & προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση στις ιστορικές περιοχές - 1st Thematic Workshop on Space – Valorisation and Adaptive Reuse in the Heritage City, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας URBACT KAIROS
Στις 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, η 1η συνάντηση της Ομάδας Πυρήνα (Core Group), του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσεων URBACT – «KAIRÓS - Η Πολιτιστική Κληρονομιά μας ως αστική αναγέννηση», στο οποίο ο Δήμος Ηρακλείου, είναι εταίρος.
Στις 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, η 3η συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Δράσης, του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσεων URBACT – «KAIRÓS - Η Πολιτιστική Κληρονομιά μας ως αστική αναγέννηση», στο οποίο ο Δήμος Ηρακλείου, είναι εταίρος.
Στις 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, η 1η συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Δράσης, του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσεων URBACT – «KAIRÓS - Η Πολιτιστική Κληρονομιά μας ως αστική αναγέννηση», στο οποίο ο Δήμος Ηρακλείου, είναι εταίρος.
Ο Δήμος Ηρακλείου είναι Εταίρος του Έργου KAIRÓS. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν άλλες έξι ευρωπαϊκές πόλεις, όπως Belene (BG), Cesena (IT), Malbork (PL), Roskilde (DK) ), Šibenik (HR) και Ukmergė (LT), ενώ ο Επικεφαλής Εταίρος είναι η πόλη Mula (Ισπανία).
Έχοντας υπόψη τις οδηγίες και τα δεδομένα που ακολουθούν την περίοδο πανδημίας που διανύουμε, το Δίκτυο Συνεργασίας URBACT με τίτλο KAIRÓS «Η πολιτιστική κληρονομιά ως μοχλός αστικής αναζωογόνησης», πραγματοποιήθηκε το ξεκίνημα «Kick-off Meeting” της εγκεκριμένης Β’ Φάσης υλοποίησης του έργου με μια διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των εταίρων στις 7-8 Ιουλίου 2020. Στην συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, η κα Ζαχαρένια Δρόσου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής και συντονίστρια της πράξης KAIROS, η κα Μάρθα Παπαδομιχελάκη, στέλεχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και υπεύθυνη επικοινωνίας και η κα Πελαγία Σαββάκη, στέλεχος επίσης του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και υπεύθυνη οικονομικού αντικειμένου.
Ο Δήμος Ηρακλείου συμμετείχε σε Διακρατική Συνάντηση Εργασίας στις 6 και 7 Φεβρουαρίου, 2020 στην Τσεζένα της Ιταλίας, το πλαίσιο του Προγράμματος URBACT Driving Change for Better Cities – Οδηγός αλλαγών για καλύτερες πόλεις, με Ακρωνύμιο KAIROS Heritage as Urban Regeneration - Πολιτιστική Κληρονομιά ως Αστική Αναγέννηση. Η Συνάντηση είχε ως στόχο:
Στο Δήμο Ηρακλείου και στο χώρο του Δημαρχείου (Αγίου Τίτου 1) πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Δικτύου URBACT KAIROS. Το KAIRÓS υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας URBACT III που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.
Ο όρος Kairós εδώ χρησιμοποιείται με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης και σημαίνει «ευνοϊκή στιγμή». Οι πόλεις-εταίροι αυτού του δικτύου URBACT πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα που πρέπει να δράσουν εν όψει των διαδικασιών υποβάθμισης που λαμβάνουν χώρα στις γειτονιές με ιστορικό χαρακτήρα. Είναι κοινός στόχος τους, να βρουν βιώσιμα μέσα για την αποκατάσταση και την αναζωογόνηση αυτών των εμβληματικών περιοχών, που είναι φορείς πολύτιμης πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Το KAIRÓS υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας URBACT III που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης