KAIROS – Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως μοχλός για την Αστική Αναγέννηση
Διοργάνωση 1ου Θεματικού Εργαστηρίου «ΧΩΡΟΣ» Αξιοποίηση & προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση στις ιστορικές περιοχές - 1st Thematic Workshop on Space – Valorisation and Adaptive Reuse in the Heritage City, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας URBACT KAIROS
Το Ηράκλειο είναι η πόλη υποδοχής και συν διοργανώτρια πόλη, του 1ου Θεματικού Εργαστηρίου (Thematic Workshop on Space - Valora ), Χώρος (Space), που θα πραγματοποιηθεί (μέσω της πλατφόρμας zoom), την Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, URBACT, Kairós.
Κύριος στόχος του έργου Kairós, είναι να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αστική ανάπτυξη και αναγέννηση, μέσω της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση, αποτελείται από πέντε βασικούς πυλώνες: Χώρος, Διακυβέρνηση, Οικονομία, Ελκυστικότητα και Κοινωνική Προσβασιμότητα - το μοντέλο πέντε πυλώνων του Kairós. Η διάσταση του Χώρου, παίζει πρωταρχικό ρόλο, καθώς έχει να κάνει με τη διατήρηση της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη και αξιοποίηση του δομημένου διαχρονικά περιβάλλοντος της. Για το Ηράκλειο, η περιοχή μελέτης, είναι η ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας.
Το Εργαστήριο, με τη συμμετοχή Διεθνών, αλλά και Ελλήνων ομιλητών, καταξιωμένων στο χώρο τους, έχει σαν στόχο να προκαλέσει ένα δημιουργικό διάλογο, αλλά και να εμπλουτίσει τις γνώσεις των επαγγελματιών του χώρου (αρχιτεκτόνων, μηχανικών, πολεοδόμων, κοινωνιολόγων, συγκοινωνιολόγων κλπ).
Για την προώθηση της μάθησης και της συζήτησης, έχουν οργανωθεί έξη συνεδρίες εργασίας. Η 6η συνεδρία είναι αφιερωμένη στο Ηράκλειο, που είναι και η πόλη υποδοχής και συν διοργανώτρια Πόλη.
Θέματα Συζήτησης:
Η ώρα έναρξης του Θεματικού Εργαστηρίου είναι η 11:00 (Ώρα Ελλάδος) και η γλώσσα επικοινωνίας είναι η αγγλική.
Η διοργάνωση του 1ου Θεματικού Εργαστηρίου – «ΧΩΡΟΣ», είναι προϊόν συνεργασίας του Επικεφαλής Εμπειρογνώμονα του Kairós, κου Miguel Rivas, της εκπροσώπου του Επικεφαλής Εταίρου, Δήμου της Mula (Ισπανία) κας Anke van Wijck Adán, της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΤΟΕ), αλλά και των εξωτερικών συνεργατών του Δήμου Ηρακλείου για το Kairós, κου Κώστα Καρμπέρη και κας Μαίρης Ξυπνητού. Η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, αποτελείται από τους: κα Ρένια Δρόσου (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης & Πληροφορικής και Συντονίστρια Έργου), κα Μάρθα Παπαδομιχελάκη (Στέλεχος Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Υπεύθυνη Επικοινωνίας), κα Πελαγία Σαββάκη (Στέλεχος Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Υπεύθυνη Οικονομικού), κα Κυριακή Βουμβουλάκη (Συνεργάτιδα Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων).
Ιδιαίτερη συμβολή σε θέματα διοργάνωσης, είχαν οι: κα Μαρία Γιατρομανωλάκη, (Επικεφαλής της Τοπικής Ομάδας URBACT και Γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας) και κος Στέλιος Μικράκης, (Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Msc και μέλος της Ομάδας Έργου). Ομιλητές στο TW SPACE, από την ελληνική πλευρά, είναι οι: κ.κ Μαρία Κασσωτάκη, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης, Μάγια Κόμβου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Μονάδας Α’ Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ, Σωκράτης Στρατής, Αρχιτέκτονας, Ph.D, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γιώργος Πετράκης, Αρχιτέκτονας Msc, Σήφης Κληρονόμος, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Project “ΑΘΕΑΤΗ ΠΟΛΗ», Κοινωνιολόγος MSc.
Σύνδεσμος Εγγραφής:
https://zoom.us/meeting/register/tJApce-trzkoE9UQeC_5mFQznJGnNwQjDS6J