Η Δημοτική Ενότητα Παλιανής (πρώην Δήμος Παλιανής με έδρα το Βενεράτο) εντάχθηκε στο Δήμο Ηρακλείου με το πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού, νότια της πόλης του Ηρακλείου, και περιλαμβάνει τις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες:
Πρόκειται για δυο οικιστικά σύνολα (Παλιό και Νέο, σε απόσταση 200 μέτρων μεταξύ τους) που απέχουν 20 περίπου χιλιόμετρα από το Ηράκλειο πάνω στον παλιό δρόμο Μεσαράς – Φαιστού σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων. Ο νεότερος οικισμός δημιουργήθηκε μετά το 1955 ενώ ο Παλαιός κατά την εποχή της Βενετοκρατίας. Το όνομα του παλιού χωριού συναντιέται για πρώτη φορά σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου το 1369 και έκτοτε υπάρχει σε όλες τις επόμενες απογραφές μέχρι σήμερα.
Όμορφο και πλούσιο χωριό της Δημοτικής Περιφέρειας του Δήμου Ηρακλείου χτισμένο σε υψόμετρο 310 μέτρων και απέχει 20,7 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στον οδικό άξονα προς Μεσαρά – Φαιστό. Για πρώτη φορά αναφέρεται με το όνομα Ευγενική το 1391 σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου και από το 1577 δε λείπει από καμία απογραφή από όσες έγιναν στην Κρήτη. Από την Αιγυπτιακή απογραφή (1834) μέχρι σήμερα το χωριό απογράφεται Αυγενική.
Το χωριό Κεράσια ενταγμένο στον Καλλικρατικό Δήμο Ηρακλείου, απέχει απ’ το Ηράκλειο 20 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων. Είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του λόφου "Χαλέπα" με πλούσια θέα τον «Κερασανό κάμπο», τα Λασιθιώτικά βουνά, την ιστορική Μονή Παλιανής και το λόφο «Κάστελλας», με το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στην κορυφή. Η παλαιότερη αναγραφή του ονόματος του χωριού βρίσκεται σε έγγραφο του 1248 και σε αρκετά άλλα έγγραφα του Δουκικού Αρχείου του Χάντακα μετά από αυτό.
Η Σίβα είναι χωριό και ομώνυμο που κι αυτό εντάχτηκε στην Περιφερειακή Δημοτική επικράτεια του Δήμου Ηρακλείου σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 280 μέτρα και απέχει 18,2 χλμ. πάνω στον οδικό άξονα Ηρακλείου – Μεσαράς. Η αρχαιότερη καταγραφή του ονόματος του χωριού συναντιέται σε έγγραφο του Δουκικού αρχείου του Χάνδακα το 1378. Στη συνέχεια αναγράφεται σε όλες τις καταγραφές από το 1577 μέχρι σήμερα. Η σημαντικότερη ιστορική παρουσία του 19ου αιώνα (αιώνας των κρητικών επαναστάσεων) στο χωριό είναι αυτή του καπετάν Αηνικολιώτη (από τον οικισμό Άγιος Νικόλαος στην περιοχή του Χάρακα) που έδρασε ιδιαίτερα κατά την επανάσταση του 1866.
Διαβάστε περισσότερα στη διαδικτυακή μας πύλη για την Ενδοχώρα του Ηρακλείου: