Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα αμπέλια την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κ. Νίκο Μπαγκή και Ε. Αλατσατιανό, τηλέφωνο 2810224948.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ: (Lobesia botrana)
Στις πρώιμες παραλιακές περιοχές ξεκίνησε η δραστηριότητα του εντόμου και διαπιστώνονται οι πρώτες αραιές ωοτοκίες.
Οδηγίες:
Συνιστάται αντιμετώπιση στις παρακάτω ενδεικτικές περιοχές και ημερομηνίες:
- Πρώιμες περιοχές (Γούβες, Γάζι, Σητεία, Πισκοκέφαλο, Μάλια, Χερσόνησος, περιοχή Τυμπακίου, κλπ )
Επιτραπέζια: 2 - 3 Ιουνίου.
Σταφιδάμπελα – οινάμπελα: 5 - 7 Ιουνίου.
- Ενδιάμεση ζώνη & Κάτω Μεσσαρά (βρίσκεται μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης ζώνης όπως Καλέσα, Βούτες, Βασιλειές, Σύλλαμος, Βάθεια, Καπαριανά, Μοίρες, κλπ)
Επιτραπέζια: 5 - 7 Ιουνίου.
Σταφιδάμπελα – οινάμπελα: 8 - 10 Ιουνίου.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν ωοκτόνα σκευάσματα η επέμβαση να γίνει άμεσα με τη λήψη του δελτίου.
Σημείωση. Η οδηγία αφορά μόνο τα αμπέλια που βρίσκονται στην πρώιμη και ενδιάμεση ζώνη των νομών Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Για τις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές καθώς και για το νομό Χανίων θα ενημερωθείτε με επόμενο δελτίο.
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ: (Plasmopara viticola)
− Οι συνθήκες που επικράτησαν μέχρι τις 25 Μαΐου δεν ευνόησαν της εξάπλωση της ασθένειας στην πρώιμη και την μεσοπρώιμη ζώνη. Για την ώρα περιορίζεται σε τοπικές εστίες κοντά στις αρχικές θέσεις εμφάνισης.
− Στις περιοχές της ορεινής – όψιμης ζώνης που σημειώθηκαν βροχές στις 12 Μαΐου ύψους έως 54 χιλ. έχουν εκδηλωθεί νέες εστίες.
− Οι κατά τόπους σημαντικές βροχές ύψους 10 – 14 χιλ. στις 28 - 29 Μαΐου, θα δώσουν νέες μολύνσεις σε τοποθεσίες που έχει εκδηλωθεί η ασθένεια.
Οδηγίες:
- Στις τοποθεσίες που έχουν εμφανιστεί συμπτώματα να γίνει άμεσα καταπολέμηση.
- Δεν χρειάζονται γενικευμένοι ψεκασμοί. Λόγω της ευαισθησίας των βλαστικών σταδίων του αμπελιού και της καιρικής αστάθειας συνεχιστεί ο συστηματικός έλεγχος. Σε περίπτωση εμφάνισης
συμπτωμάτων να γίνεται άμεσα καταπολέμηση.
ΩΙΔΙΟ: (Erysiphe necator)
- Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας.
- Tα στάδια της άνθησης, της καρπόδεσης και το χρονικό διάστημα δυο εβδομάδων μετά το δέσιμο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις προσβολές του παθογόνου και πρέπει να προστατεύονται.
- Στην άνθηση να προτιμάται το θειάφι σε σκόνη.
TZITZIKAKI: (Empoasca spp)
∆εν έχουν παρατηρηθεί ακόμα σημαντικοί πληθυσμοί στις αμπελουργικές περιοχές της βόρειας Κρήτης σε αντίθεση με αρκετές περιοχές της Μεσσαράς.
Να συνεχιστεί ο έλεγχος στην ακραία βλάστηση και όπου εμφανίζεται να γίνεται άμεσα επέμβαση.
ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ (Planococcus ficus)
Στις πρώιμες και ενδιάμεσες περιοχές, σε αμπέλια για επιτραπέζια χρήση που εντοπίζονται πληθσμοί ή υπάρχει ιστορικό προσβολών και δεν έχει γίνει ακόμα καμία αντιμετώπιση, μπορεί να γίνει συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να γίνεται καλή διαβροχή του κορμού και των βραχιόνων.
Οι επεμβάσεις κατά των εχθρών και ασθενειών του αμπελιού να γίνονται με την επιλογή κατάλληλων και εγκεκριμένων σκευασμάτων.
Δεν επιτρέπεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων στα οποία έχει γίνει χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.