Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, κα Ροδιτάκη, τηλέφωνο 2810282248.
ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ (Dialeurodes citri)
Παρατηρούνται νέες προσβολές σε δέντρα με πλούσια τρυφερή βλάστηση, πυκνό φύλλωμα που βρίσκονται σε περιβάλλον με μεγάλη σχετική υγρασία.
Τα μελιτώδη εκκρίματα των αλευρωδών ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων της καπνιάς και ρυπαίνουν τα δέντρα υποβαθμίζοντας εμπορικά τους καρπούς.
Οδηγίες:
− Οι προσβολές περιορίζονται σημαντικά με καλλιεργητικούς χειρισμούς όπως αφαίρεση και άμεση απομάκρυνση των λαίμαργων βλαστών, ισορροπημένες αρδεύσεις και περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις.
− Στα προσβεβλημένα δέντρα συστήνεται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα στο διάστημα: 12-15 Σεπτεμβρίου. Για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση πρέπεινα γίνεται καλή διαβροχή του εσωτερικού των δέντρων διότι μεγάλοι πληθυσμοί αναπτύσσονται στα σκιερά μέρη και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.
ΑΝΘΟΤΡΗΤΗΣ : (Prays citri ) (Λεμονιές)
Προσβάλλει κατά προτίμηση τις λεμονιές σε περιοχές με μεγάλη σχετική υγρασία. Οι λεμονιές ανθίζουν επανειλημμένα διευκολύνοντας την ανάπτυξη και τη διαβίωση του εντόμου. Οι προνύμφες προκαλούν ζημιές στα κλειστά άνθη και στους νεαρούς καρπούς. Ανοίγουν οπές και στοές και καταστρέφουν το εσωτερικό συνδέοντας με νημάτια τα προσβεβλημένα μέρη.
Διαπιστώσεις :
Παρατηρήσεις φερομονικής παγίδευσης ακμαίων από την ∆ΑΟΚ Χανίων δείχνουν αύξηση του πληθυσμού στην Π.Ε. Χανίων.
Οδηγίες:
− Ελέγχετε τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς στις δίφορες λεμονιές που έχουν ικανοποιητική για την εποχή ανθοφορία. Συστήνεται αυτή την περίοδο χημική καταπολέμηση εάν τα προσβεβλημένα άνθη είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% ή τα προσβεβλημένα καρπίδια πάνω από 3%.
ΠΡΟΣΟΧΗ: − Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. Στην ιστοσελίδα: http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx βρίσκεται κατάλογος εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων για τα εσπεριδοειδή ο οποίος δέχεται τροποποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. ∆ιαβάζετε και ακολουθείτε τις οδηγίες της ετικέτας κατά την εφαρμογή των σκευασμάτων. Τηρείτε αυστηρά το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.
− Μια επέμβαση πραγματοποιείται μόνο όταν ο ειβλαβής οργανισμός προκαλεί οικονομική ζημιά στην καλλιέργεια. Αλόγιστοι ψεκασμοί εξοντώνουν τα ωφέλιμα και δημιουργούν αντίστοιχα εξάρσεις βλαβερών εντόμων.
− Εφαρμόζετε την πρακτική των αψέκαστων ζωνών για τη διατήρηση των ωφέλιμων εντόμων. Οι ζώνες αυτές αποτελούν το 15-20 % του συνόλου των δέντρων της καλλιέργειας και εναλλάσσονται μέσα στον οπωρώνα από χρόνο σε χρόνο.
− Για την προστασία των υδρόβιων οργανισμών αφήνετε αψέκαστη μια ζώνη προστασίας 21 μέτρων από τα επιφανειακά ύδατα.