Από την Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρητης εκδόθηκαν οδηγίες για τον Καταρροϊκό πυρετό, ψεκασμοί με εντομοκτόνα των σταβλικών εγκαταστάσεων και των οχημάτων μεταφοράς, καθώς και ψεκασμοί με εντομοαπωθητικά των αιγοπροβάτων/βοοειδών.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη πιθανότητα εξάπλωσης του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού εντός της Κρήτης, προτείνεται στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους να εφαρμόσουν περιοδικούς (επαναλαμβανόμενους) ψεκασμούς στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις με εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την καταπολέμηση/μείωση των πληθυσμών των Culicoides (σκνιπών) εντόμων – φορέων της νόσου.
Δεν πρέπει να γίνεται ψεκασμός στον αέρα, ούτε σε μεγάλες υδάτινες συλλογές (π.χ. Στέρνες, ρυάκια, κ.λ.π.), αλλά την ημέρα να ψεκάζονται εσωτερικά οι τοίχοι του στάβλου, οι γωνίες, τα σημεία με κοπριά, τα δάπεδα, τα παράθυρα, η λάσπη γύρω από τις ποτίστρες, και εξωτερικά του κτιρίου τα σκιερά και υγρά σημεία που δεν τα βλέπει ο ήλιος (ιδιαιτέρως σε σάπια φύλλα και γενικότερα σε σάπια οργανική ύλη).
Πριν τον ψεκασμό του στάβλου:
1) Να αφαιρείται η κοπριά και να μεταφέρεται στον κοπροσωρό (ο οποίος επίσης θα πρέπει να ψεκάζεται με εντομοκτόνο).
2) Να τοποθετείται άνυδρος ασβέστης στο δάπεδο του στάβλου (δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με νερό ή ούρα οπότε πρέπει να αφαιρείται πριν την είσοδο των ζώων).
3) Τα μέρη του δαπέδου και οι μεσοτοιχίες που καλύπτονται από τσιμέντο ή μέταλλο ή ξύλινες κατασκευές πλένονται με διάλυμα εγκεκριμένου απολυμαντικού (συνιστάται υποχλωριώδες νάτριο).
Επίσης πρέπει να ψεκάζονται όλα τα οχήματα μεταφοράς ζώων πριν την φόρτωση και μετά την εκφόρτωση. Οι μεταφορές των ζώων πρέπει να γίνονται κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι κατά την διάρκεια της νύχτας/ημίφως. Για την παραλαβή των αιγοπροβάτων/βοοειδών στο σφαγείο είναι απαραίτητη η συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση του κτηνοτρόφου στην οποία μεταξύ άλλων θα αναφέρεται και ο ψεκασμός του οχήματος μεταφοράς των ζώων. Η υπεύθυνη δήλωση θα συνοδεύει το υγειονομικό πιστοποιητικό των ζώων και θα παραδίδεται μαζί με αυτό στον υπεύθυνο παραλαβής.
Μετά την εκφόρτωση, τα αυτοκίνητα θα πλένονται και θα ψεκάζονται με ευθύνη του σφαγείου (του υπεύθυνου τους) καθώς τα σφαγεία θεωρούνται περιοχές που ευνοούν την ανάπτυξη της σκνίπας (συλλογές διαφόρων υγρών, βιολογικός, κ.λ.π.). και άρα θεωρούνται περιοχές υψηλού κινδύνου. Παράλληλα τα σφαγεία είναι χώρος υψηλού κινδύνου λόγω του συγχρωτισμού ζώων από διαφορετικές μονάδες.
Ο ψεκασμός των ζώων προς μεταφορά με εντομοαπωθητικό δεν απαιτείται στις ζώνες επιτήρησης είναι όμως υποχρεωτικός στις ζώνες ελέγχου (στη ζώνη ελέγχου ανήκουν όλες οι περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από επιβεβαιωμένη εστία Καταρροϊκού Πυρετού). Πρέπει να τηρούνται πάντα οι χρόνοι αναμονής των εντομοαπωθητικών.
Στον ψεκασμό:
1) Ψεκάζονται τα σκιερά και υγρά σημεία έξω από το μαντρί όπου δεν τα βλέπει ο ήλιος.
2) Ψεκάζονται και οι κοπροσωροί πλησίον του στάβλου.
3) Το άτομο που διενεργεί τον ψεκασμό χρησιμοποιεί μάσκα και γάντια ελαστικά.
4) Αραιώνει το εντομοκτόνο ακριβώς όπως υποδεικνύει ο κατασκευαστής και υπολογίζει την ποσότητα που απαιτείται ώστε να μην καταναλώνεται επιπλέον εντομοκτόνο.
5) Συνεχής έλεγχος των Κτηνιάτρων για την σωστή εφαρμογή του προγράμματος ψεκασμών.
Δικαιολογητικά πληρωμών για τα εντομοαπωθητικά είναι: α) αίτηση β) συνταγή κτηνιάτρου γ) τιμολόγιο αγοράς (μεταγενέστερο της συνταγής) δ) μητρώνο φαρμακευτικής αγωγής συμπληρωμένο με την αγωγή αυτή ε) όλα τα χρησιμοποιημένα μουκαλάκια φαρμάκου που αντιστοιχούν στην παραπάνω συνταγή και τιμολόγιο.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά για χρήση πάνω στα ζώα και για τον κατάλογο των εγκεκριμένων σκευασμάτων για υπολειμματικούς ψεκασμούς ακμαίων διπτέρων υγειονομικής σημασίας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις μπορείτε να απευθύνεστε στην Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρεια Κρητης, Πλάτωνος 67, Κατσαμπάς, τηλέφωνα 2810221624, 2810242625.