Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρεθύμνου διοργανώνει την Τρίτη 1 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο, στο “Σπίτι του Πολιτισμού”, οδός Εμμανουήλ Βερνάρδου 6 (κοντά στην πλατεία Μικρασιατών), ημερίδα με θέμα «Προώθηση της εμπορίας του ελαιολάδου». Στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου Κρητικών επιχειρήσεων» στην οποία μπορεί να παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες συσκευασίες κάθε επιχείρησης, κατά προτίμηση φιάλες και δοχεία κάτω του 1lit συνοδευόμενες και από μικρό φάκελο με 10-15 προσπέκτους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΗΜΕΡΙΔΑΣ
11.00:
Χαιρετισμοί
11.30: Προϋποθέσεις Βιωσιμότητας της Ελαιοκομίας: Σπ. Δανέλλης, Ευρωβουλευτής
11.45: Δράσεις και προγράμματα για προώθηση της εμπορίας ελαιολάδου Εκπρ/πος . Υπουργείου . Αγροτικής . Ανάπτυξης & Τροφίμων
12.00: Παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου στην Κύπρο. Προβλήματα και προοπτικές. Ευθ. Δεσποτάκη, Λειτουργός Γεωργίας, Υπουρ. Γεωργίας Κύπρου
12.15: Η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου. Προβλήματα και δυναμική στην Κρήτη. Δρ. Νίκος Μιχελάκης, Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Πρ. Δ/ντης Ινστ. Ελιάς Χανίων
12.30:Δράσεις της Εθνικής Διεπαγγγελματικής Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕΕ) και των μελών της στον εξαγωγικό τομέα Ελαιολάδου. Γεωρ. Γωνιωτάκης Πρόεδρος ΕΔΟΕΕ
12.45: Ενέργειες - Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για την στήριξη και προώθηση του Κρητικού Ελαιόλαδου. Θεανώ Βρέντζου, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Κρήτης.
13.00: Προβλήματα και προϋποθέσεις για αύξηση εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου. Γεωρ. Ανδρεαδάκης Πρόεδρος Συλλόγου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης
13.15: Διάλειμμα –Επίσκεψη έκθεσης συσκευασιών ελαιολάδου Κρητικών Επιχ/σεων
13.30: Κατάσταση και τάσεις στις κυριότερες αγορές ελαιολάδου εξωτερικού. Μανώλης Τσαντάκης– Στέλεχος ΕΤΑΜ
13.45: Ρόλος των διατροφικών προτύπων, των ΠΟΠ, ΠΓΕ και brand names στις εξαγωγές ελαιολάδου. Δρ. Νικ. Κατσαρός, Δ/ντης Τμ. Διατροφολογίας New York College, Πρ. Δ/ντης Έρευνας Δημοκρίτου, Πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
14.00: Διοικητικές και Τραπεζικές διαδικασίες και χρηματοδοτικές δυνατότητες για εξαγωγές σε Κοινοτικές και τρίτες χώρες. Τζένη Σκοτίδη Δ/ντής Simply Exports
14.15: Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιλάδων εξαγόμενων σε Κοινοτικές και Τρίτες χώρες. Γιώργος Σειραγάκης, Χημικός Msc, Ειδικός ελαιολάδου, Δ/ντης Food Allergens Lab
14.30: Παρεμβάσεις Φορέων- Συζήτηση- Συμπεράσματα
15.00: Κρητικό κέρασμα