ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ηράκλειο 10-07-2016
Παράταση μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου πήρε η δημόσια διαβούλευση για το ΣΟΑΠ – ΒΑΑ, μετά από απόφαση του Δήμου Ηρακλείου. Κι αυτό διότι ενώ ήδη πολλοί φορείς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους, υπήρξαν και αρκετοί ακόμα που ζήτησαν εγγράφως περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσουν τις δικές τους και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της πόλης.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, από την παρουσίαση ακόμα του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είχε τονίσει ότι τη μεγάλη σημασία της δημόσιας διαβούλευσης: «Για την παρούσα δημοτική αρχή η ανάπτυξη μιας ευρύτερης κουλτούρας συνεργασίας στο Ηράκλειο υπήρξε κεντρικός προεκλογικός στόχος. Τον πετυχαίνουμε μέρα με τη μέρα . Η δημόσια διαβούλευση για το ΣΟΑΠ – ΒΑΑ αποτελεί καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ξέρετε, δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια για αστοχίες και για αποσπασματικές κινήσεις. Κάθε ευρώ που ξοδεύεται πρέπει πλέον να έχει ανταπόδοση στην κοινωνία. Και αυτό, μόνο μέσα από τον διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες μπορεί να επιτευχθεί».
Με αφορμή την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης εξηγεί με πέντε απαντήσεις σε πέντε απλές ερωτήσεις τι ακριβώς είναι το ΣΟΑΠ – ΒΑΑ και πώς μπορεί να αλλάξει το Ηράκλειο:
- Τι ακριβώς είναι το ΣΟΑΠ ;
ΣΟΑΠ σημαίνει Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης. Και είναι ακριβώς αυτό που περιγράφουν οι λέξεις: Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που φέρνει στο ίδιο τραπέζι τη δημοτική αρχή, τους φορείς και τους πολίτες, ώστε μαζί να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έργα και δράσεις που θα οδηγήσουν την πόλη μας στο επιθυμητό μέλλον. Το ΣΟΑΠ ενοποιεί, φαινομενικά διαφορετικά έργα, δράσεις και στόχους, κάτω από την ομπρέλα ενός συνολικού οράματος. Με αυτόν τον τρόπο κάθε δράση, κάθε ενέργεια, κάθε έργο, κάθε κοινωνική εκδήλωση μέσα στην περιοχή της Αστικής Παρέμβασης διατηρεί τον αυτόνομο χαρακτήρα της/του και ταυτόχρονα λειτουργεί συμπληρωματικά και βοηθητικά προς την επίτευξη του κοινού στόχου, την δημιουργία μιας νέας εικόνας της πόλης μας.
- Ποιος είναι ο στόχος του ΣΟΑΠ;
Γνωρίζουμε όλοι, πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την οικονομία της πόλης μας. Περισσότεροι επισκέπτες, σημαίνει μεγαλύτερη κίνηση στα καταστήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Κάθε χρόνο από τους 650.000 επισκέπτες που έρχονται στην Κνωσό, μόνο οι 200.000 διασχίζουν την πόλη μας για να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα εικόνα της πόλης όμορφη, ενδιαφέρουσα, ελκυστική και φιλική για τους κατοίκους τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες. Μια νέα εικόνα που θα θυμίζει ότι η πόλη μας, το Ηράκλειο, είναι τόπος συνάντησης «5» πολιτισμών, που μεγαλούργησαν σε διαφορετικές περιόδους την Μινωική, Ρωμαιοβυζαντινή, Αραβική, Βενετσιάνικη και Τουρκική. Αυτή όμως η νέα εικόνα, θα πρέπει να θυμίζει και «+1» πολιτισμό, τον πολιτισμό της σημερινής μας πόλης. Μιας πόλης των «5+1» πολιτισμών, που προστατεύει τα μνημεία της και το φυσικό της περιβάλλον, έχει ασφαλείς τους πολίτες στην περίπτωση φυσικών καταστροφών, αγκαλιάζει αυτούς που έχουν ανάγκη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δέχεται φιλόξενα τους επισκέπτες της,
- Πώς μπορούμε να πετύχουμε το στόχο του ΣΟΑΠ;
Όλοι μαζί μπορούμε. Ο Δήμος θα πρέπει να συμπληρώσει και να βελτιώσει τους δρόμους, τις πλατείες, τους χώρους πρασίνου, τις υποδομές για ύδρευση – αποχέτευση – προστασία, τις δομές για εκπαίδευση και πρόνοια. Ο Δήμος πρέπει επίσης να συνεργαστεί με τις Εφορείες και φορείς του πολιτισμού ώστε να φτιαχτούν διαδρομές που συνδέουν τα μνημεία και τους τόπους μνήμης της πόλης, μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους και να καθιερώσουν φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας για του «5+1» πολιτισμούς. Ο Δήμος, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις, πρέπει να θερμομονώσουν τα κτίρια τους, ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, να εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ταυτόχρονα να εξοικονομούν χρήματα. Τα παιδιά στα σχολεία μας πρέπει να κάνουν παιχνίδι την περιπλάνηση στους δρόμους και στην ιστορία της πόλης μας και να το μοιραστούν με τα παιδιά από άλλους τόπους. Τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά μας Ιδρύματα, πρέπει να συνεργαστούν για να μας δώσουν έξυπνες λύσεις και καινοτόμες προτάσεις για την προβολή των μνημείων και της ιστορίας της πόλης μας αλλά και ιδέες για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη μας πρέπει να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες και να καταρτίσουν το προσωπικό τους ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, νέα προϊόντα και να διευρύνουν τις αγορές τους. Η ιστορία και η νέα εικόνα της πόλης μας πρέπει να γίνει συνείδηση και στοιχείο της καθημερινής μας ζωής.
- Λεφτά υπάρχουν; Πώς θα υλοποιηθεί το ΣΟΑΠ που θα προκύψει από τη διαβούλευση; Μήπως μιλάμε για ένα ακόμα σχέδιο που θα μείνει στο συρτάρι;
Το ΣΟΑΠ περιλαμβάνει δύο μέρη: το πρόγραμμα για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) του δυτικού παραλιακού μετώπου και της παλιάς πόλης και το ΣΟΑΠ για τον υπόλοιπο δήμο. Για το πρώτο μέρος της ΒΑΑ, υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από το ΠΕΠ Κρήτης 2014 – 2020 για ορισμένες θεματικές (επιχειρηματικότητα, πολιτική προστασία, πολιτιστικές υποδομές, κοινωνικές παροχές, εξοικονόμηση ενέργειας, αστική ανάπλαση) που αγγίζει τα 24 εκατομμύρια ευρώ (πόσο που επιμερίζεται και στις δύο πόλεις δικαιούχους, το Ηράκλειο και τα Χανιά). Για το δεύτερο μέρος του ΣΟΑΠ και όλες τις δράσεις που δεν προβλέπονται να χρηματοδοτηθούν από την ΒΑΑ του ΠΕΠ Κρήτης 2014 – 2020, μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από σχετικές προσκλήσεις όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ειδικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως το Πράσινο Ταμείο. Το γεγονός ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται όλα τα επιμέρους έργα και οι δράσεις, μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αξιολόγηση των δράσεων που υποβάλουμε σε επιμέρους προσκλήσεις. Για να διασφαλίσουμε τις χρηματοδοτήσεις, ο Δήμος αξιοποιεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ, για να ωριμάσει τις δράσεις που καλείται να υλοποιήσει. Πρέπει όμως και τα Πανεπιστήμια – Ερευνητικοί Φορείς και οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς που υλοποιούν δράσεις να τις προετοιμάσουν και να τις ωριμάσουν.
- Γιατί θεωρείτε τόσο σημαντική τη διαδικασία της Ανοιχτής Διαβούλευσης και τελικά τι είναι σημαντικότερο, η διαδικασία ή το σχέδιο που θα εκπονηθεί;
Είναι εξίσου σημαντική και η διαδικασία του σχεδιασμού αλλά και η διαδικασία της υλοποίησης. Τα τεχνικά έργα, οι αναπλάσεις και όλα όσα έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε χρήσιμες παρεμβάσεις στην πόλη, έχουν ασφαλώς μεγάλη σημασία. Και το γεγονός ότι μέσα από το ΣΟΑΠ όλα αυτά θα ενοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να «κοιτούν» προς την ίδια κατεύθυνση, την κατεύθυνση ενός σύγχρονου, ανθεκτικού, τεχνολογικά «έξυπνου», κοινωνικά ευαίσθητου, τουριστικά ελκυστικού, πολιτιστικά πρωτοπόρου Ηρακλείου, δίνει στον συγκεκριμένο σχεδιασμό ξεχωριστό βάρος. Επομένως πέρα από τα τεχνικά έργα και τις αναπλάσεις του Δήμου, πρέπει να υλοποιηθούν και έξυπνες εφαρμογές από Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς Φορείς και δράσεις από τους επιχειρηματίες αλλά και δράσεις θερμομόνωσης κατοικιών. Άρα μαζί σχεδιάζουμε και μαζί υλοποιούμε. Ταυτόχρονα όμως, θέλουμε να αλλάξουμε και τη νοοτροπία για την πόλη μας. Αν μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κουλτούρα της συνεργασίας και της συμμετοχικότητας σε κυρίαρχη για το Ηράκλειο, τότε θα έχουμε πετύχει σε έναν κεντρικό μας προεκλογικό στόχο. Η ανοιχτή διαβούλευση για το ΣΟΑΠ – ΒΑΑ, λόγω κλίμακας και σπουδαιότητας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τον επιθυμητό στόχο. Αν μια ολόκληρη πόλη μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσει, να συνεργαστεί και να συνδιαμορφώσει το μέλλον της μέσα από μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, τότε αυτή είναι μια πόλη δυνατή, έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι κι αν της φέρει το αύριο.