ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ηράκλειο 11-10-2017
Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου για το 2017, απονεμήθηκε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό στον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Γρηγόρη Σηφάκη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Οκτωβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Στην τελετή απονομής παραβρέθηκαν πλήθος Ηρακλειωτών, Αντιδήμαρχοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Για το έργο, την προσωπικότητα και την προσφορά του Γρηγόρη Σηφάκη μίλησαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ., η κ. Σουζάννα Παπαδοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο κ. Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης υπήρξε αναπόσπαστο μέλος της πνευματικής ομάδας που ανύψωσε μεταπολεμικά το Ηράκλειο. Ανάμεσα στις μορφές αυτές: ο Νικόλαος Πλάτων, ο Στυλιανός Αλεξίου, ο Νικόλαος Σταυρινίδης, ο Μενέλαος Παρλαμάς, ο Στέργιος Σπανάκης, ο Ανδρέας Καλοκαιρινός, ο Θεοχάρης Δετοράκης, ο Νίκος Γιανναδάκης, ο Μιχάλης Κοπιδάκης και άλλοι.
«Με την έμπρακτη αγάπη του προς στον γενέθλιο τόπο και την μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική του πορεία, ο κ. Σηφάκης συνέβαλε καθοριστικά στην πνευματική του ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Λαμπρινός.
Γρηγόρης Σηφάκης: Οι παθογένειες των Πανεπιστημίων
Ο καθηγητής κ. Γρηγόρης Σηφάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις παθογένειες της λειτουργίας των Πανεπιστημίων της χώρας μας, στα γεγονότα που εμποδίζουν την ουσιαστική ανάπτυξή τους και τον εκπαιδευτικό σκοπό για τον οποίο έχουν συσταθεί.
Ο κ. Σηφάκης τόνισε τα εξής:
«Το Πρωταρχικό πρόβλημα της ανώτατης παιδείας μας είναι η απουσία αυτοδιοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ και η αντίστοιχη, απολύτως αυθαίρετη και αναιτιολόγητη, «εποπτεία» την οποία ασκεί στα ιδρύματα ο Υπουργός Παιδείας εν ονόματι του Συντάγματος που ορίζει μεν ότι «τα ΤΕΙ είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου πλήρως αυτοδιοικούμενα, αλλά και ότι τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργού Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων».
Η αλήθεια όμως είναι ότι τα ελληνικά ΑΕΙ κάθε άλλο παρά αυτοδιοικούμενα είναι, διότι η ασκούμενη εποπτεία εκ μέρους του Υπουργού μεταφράζεται σε απόλυτο έλεγχο του προϋπολογισμού των ιδρυμάτων, χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση των αναγκών τους. Επιπλέον, ο υπουργός και δι’ αυτού η εκάστοτε κυβέρνηση μπορούν να αποφασίζουν ποιά ΑΕΙ θα αναπτύξουν νέα τμήματα ή σχολές ή το σπουδαιότερο, πόσα ΑΕΙ χρειάζεται να υπάρχουν στη χώρα και που.
Ώσπου φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει πλέον ούτε κωμόπολη στην ελληνική επικράτεια που να μην έχει το ίδρυμά της, ΑΕΙ και ΤΕΙ, μερικές φορές με ελάχιστους φοιτητές, μολονότι έχει καταργηθεί από ετών η βαθμολογική βάση στις εισαγωγικές εξετάσεις χωρίς ποτέ να ερωτηθούν τα Πανεπιστήμια. Των ίδιων των εξετάσεων η κατάργηση, εξάλλου, φαίνεται ότι επίκειται, τουλάχιστον στις λιγότερο δημοφιλείς σχολές.
Για αυτήν τη σιωπηρή και κατ’ ουσίαν υποκριτική σύμπραξη εις βάρος της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ ευθύνονται όλα τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία κατά τις τελευταίες δεκαετίες .
Το ιδεολόγημα που στηρίζει τη συνταγματική «κατοχύρωση» της εν λόγω συμφωνίας είναι ο δημόσιος χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Και τούτο άσχετα με το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει εδώ και χρόνια στην αναγνώριση των πτυχίων ξένων πανεπιστημίων, τα οποία απονέμονται στην Ελλάδα από ιδιωτικές επιχειρήσεις – τριάντα τρεις τον αριθμό!- που ονομάζονται κολλέγια. Τα κολλέγια αντίθετα με τα πανεπιστήμια, λειτουργούν χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο παρέμβαση ή όχληση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας».
Η εξαιρετική τελετή ολοκληρώθηκε με την πιανίστα κ. Λίλυ Δάκα και τον ερμηνευτή κ. Γιάννη Κασωτάκη, που απέδωσαν σειρά τραγουδιών του Γιάννη Κωνσταντινίδη και του Μάνου Χατζιδάκι συσχετισμένων με την ενασχόληση του κ. Σηφάκη με τον παραδοσιακό λόγο και την ερμηνεία της αρχαίας τραγωδίας και του Αρχαίου δράματος.