Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019
Love me Do! Ένα σύγχρονο musical με επιλεγμένα τραγούδια των Beatles σε διασκευή για τετράφωνο σύνολο ερμηνεύει η Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 στις 21:00 στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».
To λιμπρέτο της παράστασης επιμελείται ο Πολυχρόνης Κουτσάκης και ο Γιώργος Καλούτσης, τη σκηνοθεσία και την κίνηση υπογράφουν η Μαρία Μυρωτή και η Μαρία Παΐζη-Ντίνου, την μεταγραφή των τραγουδιών των Beatles επιμελείται ο Γιώργος Καλούτσης, την επιμέλεια των κοστουμιών έχουν η Μούκη Τσουρουνάκη και η Veronica Echenique, τα σκηνικά είναι του Γιώργου Σφυράκη και της Λαμπρινής Μποβιάτσου, την επιμέλεια των βιντεοπροβολών έχουν ο Γιάννης Γιαννικάκης και ο Γιώργος Σφυράκης. Την Χορωδία διευθύνει ο Γιώργος Καλούτσης, ενώ βοηθός διευθυντή και πιανίστας της παράστασης είναι ο Νίκος Περάκης.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου Λυρικό και Μουσικό θέατρο, στον οποίο περιλαμβάνονται παραστάσεις έργων όπερας, οπερέτας, musical, μουσικού θεάτρου, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες δορυφορικές αναμεταδόσεις επιλεγμένων παραστάσεων όπερας σε συνεργασία με την Metropolitan Opera of New York (The MET: Live in HD).
Love me Do! – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
(Ακούγονται με την ακόλουθη σειρά τα παρακάτω τραγούδια των Beatles)
1. Michelle // 2. She loves you // 3. Girl // 4. Nobody I know // 5. Yesterday // 6. Little Child // 7. I want to hold your hand // 8. Honey pie // 9. Hello little girl // 10. Goodnight // 11. Α hard day // 12. Eleanor Rigby // 13. Lady Madonna // 14. Obladi, oblada // 15. Let it be // 16. Yellow submarine // 17. Octopus’s garden // 18. All my loving // 19. Ticket to ride // 20. Penny Lane // 21. Hello, goodbye // 22. If I fell in love // 23. When I am sixty-four // 24. In my life // 25. Help! // 26. All you need is love // 27. Jude
Βιογραφικά συντελεστών
Παιδική και Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων
Η Παιδική Χορωδία του Δήμου Χανίων ιδρύθηκε το 2004 κατόπιν πρότασης του τότε Δ/ντού του Καλλιτεχνικού Γραφείου του Δήμου, Νίκου Περάκη. Διευθυντής της χορωδίας ορίστηκε ο Γιώργος Καλούτσης και πιανίστας ο Νίκος Περάκης.
Οι αρχικές εμφανίσεις της χορωδίας σε Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Ρέθυμνο και Χανιά περιελάμβαναν μεικτά προγράμματα αλλά σταδιακά εφαρμόστηκαν «θεματικά» προγράμματα όπως η «Λιλιπούπολη» (με μικρή ενορχήστρωση, 2006) και το “Mama Μia” (2008). To 2010 έγινε ένα μεγάλο άνοιγμα προς το μουσικό θέατρο με το ανέβασμα του musical “Oliver” του Lionel Bart σε διασκευή Γιώργου Καλούτση και σκηνοθεσία Λεωνίδα Μανωλικάκη. Το έργο είχε τεράστια επιτυχία και θα ακολουθούσε η παραγωγή του musical του Andrew Lloyd Weber “Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat”. Δυστυχώς ο προγραμματισμός του έργου διεκόπη απότομα λόγω της οικονομικής κρίσης του 2011, οπότε διεκόπη και η λειτουργία της Χορωδίας. To έργο τελικά ανέβηκε τον Ιανουάριο 2014 από το Βενιζέλειο Ωδείο σαν καλλιτεχνικό μνημόσυνο της Αλίκης Βατικιώτη στην δέκατη επέτειο του θανάτου της. Σκηνοθέτης ήταν ο Λεωνίδας Μανωλικάκης, ενώ ο Γιώργος Καλούτσης έγραψε το λιμπρέτο και διασκεύασε τα τραγούδια για χορωδία. Ο Νίκος Περάκης συνόδευσε στο πιάνο.
Μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας αποφασίζει τον «επαναπατρισμό» της χορωδίας στο Δήμο Χανίων και την ένταξη της στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου, σαν φυσική συνέχεια της πρότερης Παιδικής Χορωδίας του 2004. Κατά την ακρόαση νέων μελών τον Σεπτέμβριο του 2015 τα επιλεγέντα νέα μέλη ήταν τόσο πολλά, ώστε παρουσιάστηκε η ανάγκη διχοτόμησης της χορωδίας σε Παιδική (παιδιά έως και 6ης δημοτικού) και Εφηβική (νέοι και νέες γυμνασίου και λυκείου).
Οι επόμενες παραγωγές των δυο τμημάτων ήταν α) για το Παιδικό Τμήμα, η δραματοποίηση του έργου «Έξι Τραγούδια για Ποντίκια» Οp. 30 του Γιώργου Κουρουπού (27 και 28 Δεκ. 2016), β) για το Εφηβικό Τμήμα ετοίμασε, η οπερέτα «Σουγιούλ» σε λιμπρέτο Πολυχρόνη Κουτσάκη βασισμένο σε 21 τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ διασκευασμένα κατάλληλα για εφηβική χορωδία από τον Γιώργο Καλούτση και σκηνοθεσία της Αριάδνης Παπιδάκη-Ασαργιωτάκη. Στο πιάνο ο Νίκος Περάκης (6 και 7 Ιουλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο, 6 Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Τάφρο και 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο θέατρο ‘Μαρία Μανασσάκη’ στο Ηράκλειο), γ) «Λιλιπούπολη» από την Παιδική Χορωδία σε λιμπρέτο και διασκευή των τραγουδιών για τρίφωνη παιδική χορωδία του Γιώργου Καλούτση, σκηνοθεσία και χοροκίνηση των Μαρία Μυρωτή και Μαρία Παΐζη αντίστοιχα, σκηνογραφία Γιώργου Σφυράκη και Λαμπρινής Μποβιάτσου. Στο πιάνο ο Νίκος Περάκης (26 και 27 Μαΐου στο Βενιζέλειο Ωδείο, 24 Ιουνίου στη Σητεία, 3 Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Τάφρο και στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 στο θέατρο Αστόρια στο Ηράκλειο), δ) το χορόδραμα «Δαυίδ» από την Εφηβική Χορωδία. Μουσική σύνθεση του Νίκου Περάκη σε κείμενο της Αρίστης Συντυχάκη. Σκηνοθεσία, χορογραφία και κίνηση των Μαρία Μυρωτή και Μαρία Παΐζη, αντίστοιχα. Στο πιάνο Νίκος Περάκης και η Αφροδίτη Μητσοτάκη (6 και 7 Ιουλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο, 4 Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Τάφρο και 7 Σεπτεμβρίου 2018 στο θέατρο Αστόρια στο Ηράκλειο).
Το έτος 2019 η μεν Παιδική Χορωδία παρουσίασε τον «Αστρογέννητο», ένα παιδικό παραμύθι σε κείμενο της Αρίστης Συντυχάκη και μουσική του Νίκου Περάκη, η δε Εφηβική Χορωδία ερμήνευσε το musical “Love me Do!” σε λιμπρέτο των Πολυχρόνη Κουτσάκη και Γιώργου Καλούτση με τραγούδια των Beatles μεταγραμμένα για χορωδία από τον Γιώργο Καλούτση. Τα έργα παρουσιάστηκαν σε περίπου 4000 θεατές στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Εκτός από τις προαναφερθείσες παραστάσεις οι δυο χορωδίες έδωσαν και πολλές συναυλίες κατά τους χειμερινούς μήνες των ετών 2016, 2017, 2018 και 2019, παρουσιάζοντας αποσπάσματα των έργων που ετοίμαζαν κάθε χρόνο.
Η χορωδία του Δήμου Χανίων πλέον ανήκει διοικητικά στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και υποστηρίζεται από το Σύλλογο Γονέων & Φίλων της χορωδίας, ο οποίος μεριμνά και επιμελείται των πολλών προβλημάτων, οικονομικών και άλλων, που ανακύπτουν με κάθε νέα παράσταση.
Γιώργος Καλούτσης | Διεύθυνση Εφηβικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου
Ο Γιώργος Καλούτσης γεννήθηκε στα Χανιά το 1932. Σπούδασε πιάνο στο Royal College of Music (1950-54), παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με την Ilona Kabos (Λονδίνο) και τη Lucy Page (Οξφόρδη). Υπήρξε Διευθυντής Μουσικής στο New College School, σχολείο φοίτησης παιδιών της χορωδίας του New College – Oxford, πραγματοποιώντας παραγωγές όπερας (με έργα των Mozart, Pergolesi, Kurt Weil, De Fallia, Arne κ.ά.) τη χρονική περίοδο 1955-1966.
Διετέλεσε Διευθυντής του Βενιζελείου Ωδείου των Χανίων, και του παραρτήματος του Ελληνικού Ωδείου την χρονική περίοδο 1966-1985. Έλαβε Δίπλωμα πιάνου (Α΄ βραβείο) και πτυχίο Αρμονίας από το Ελληνικό Ωδείο το 1972. Διετέλεσε Διευθυντής Μουσικής Σχολής Αγίου Νικολάου (1985-2005), εργάστηκε ως καθηγητής πιάνου και θεωρητικών στο Ωδείο Ηρακλείου Απόλλων (1985-2016), ως πιανίστας της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου (1985-2011), ενώ είναι ο ιδρυτής και διευθυντής των Χορωδιακών Συνόλων «Θαλήτας» στο Ηράκλειο και «Καντιλένα Χανίων» στα Χανιά. Διοργάνωσε και διηύθυνε τα Χορωδιακά Σεμινάρια Κρήτης στο Καστέλι Κισσάμου κατά τα έτη 1984, 1985 και 1986. Είναι ο Διευθυντής της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Χανίων (2004-2011 και 2014-σήμερα).
Πολυχρόνης Κουτσάκης | Λιμπρέτο
Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1974. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου (2005, 2007) από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου το 2016, για το Μια ανάσα μόνο, το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας της Κρήτης. Η σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων του («Αθηναϊκό Μπλουζ», «Baby Blue») με πρωταγωνιστή τον Στράτο Γαζή εκδίδεται ταυτόχρονα στην Ελλάδα (Εκδόσεις Πατάκη), τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Αυστραλία (Εκδόσεις Bitter Lemon Press). Το διάσημο λογοτεχνικό περιοδικό Publishers Weekly, στις ΗΠΑ, παραλλήλισε τα βιβλία του με εκείνα του Ρέιμοντ Τσάντλερ και τον χαρακτήρισε καλύτερο από τον Τζέιμς Ελρόι. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του είναι Το ομορφότερο τέλος στον κόσμο, το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη τον Απρίλιο του 2019 και βρίσκεται ήδη στην 3η του έκδοση.
Θεατρικά έργα του έχουν παιχθεί και έχουν βραβευθεί στην Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Το θεατρικό του έργο Χωρίς Εσένα ανέβηκε στο θέατρο Αμόρε στην Αθήνα τον Μάιο του 2008 και από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης την άνοιξη του 2015, όπου παιζόταν σε sold-out παραστάσεις καθημερινά επί δύο μήνες. Έγραψε τα λιμπρέτο για τις παραστάσεις της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Χανίων Σουγιούλ –Μια Οπερέτα το 2017 και Love me Do! το 2019.
Μαρία Μυρωτή | Σκηνοθεσία
Η Μαρία Μυρωτή είναι τελειόφοιτη του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Αγωγής,του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Συμμετείχε στο θεατρικό εργαστήρι της ομάδας C for Circus στη Θεσσαλονίκη για τέσσερα χρόνια. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής με τη Μαρία Κώτη για 2 χρόνια και σεμινάρια κρουστών οργάνων με τον Γιάννη Παπατζανή. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάριο χοροθεράπειας υπό τη καθοδήγηση της Βασιλικής Χιλλ. Εχει λάβει μέρος στη παράσταση «Είναι ένας τρελός,τρελός, τρελός κόσμος» σε σκηνοθεσία του Γιωργή Σφυρή και στην παράσταση «Balkan Blues» της ομάδας «Ξένοι», σε σκηνοθεσία Ρόδως Πλατσιδάκη,στα Χανιά.
Από το 2017 συνεργάζεται με την Παιδικής Χορωδία του Δήμου Χανίων και έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και υποκριτική καθοδήγηση στις παραγωγές των μουσικοθεατρικών παραστάσεων, «Λιλιπούπολη», «Δαβίδ», «Αστρογέννητος», «Love me do, Beatles». Από το 2015 εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός στο δημόσιο σχολείο.
Μαρία Παΐζη-Ντίνου | Χορογραφία
Η Μαρία Παΐζη-Ντίνου είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού «Ραλλού Μάνου», τελειόφοιτος του τμήματος Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ και κάτοχος πτυχίου πιάνου της τάξης της Θέτιδας Νικολοπούλου. Έχει συμμετάσχει ως χορεύτρια και χορογράφος σε φεστιβάλ όπως τα: 9ο Athens Videodance Project (Αθήνα), 3ο International Dance Exchange for young dancers and choreographers in Berlin and Athens (Αθήνα, Βερολίνο), Tsak Bam Festival (Αίγινα) Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπε» (Αθήνα), Φεστιβάλ (σ)ΤΡΟΦΗ, Open nights (Λάρισα), 2ο φεστιβάλ ΚΟΙΝΩΝΩ (Τήνος), Φεστιβάλ «Πάμε Δημοτικό; Πάμε Πειραιά; 2017» (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), 11ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), 3ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (Μέγαρο Χορού, Καλαμάτα). Συνεργάζεται, ως χορογράφος και σκηνοθέτης, με την Παιδική Χορωδία του Δήμου Χανίων για τις παραγωγές των μουσικοθεατρικών παραστάσεων, «Λιλιπούπολη», «Δαβίδ», «Αστρογέννητος», «Love me Do!» και με τον Όμιλο Χορωδίας των Ράλλιων Πειραματικών Σχολείων Πειραιά για τη δημιουργία των μουσικοθεατρικών παραστάσεων «Όρνιθες», «Φόρα Ρυθμός». Είναι μέλος του εκπαιδευτικού και κινητικού προγράμματος «Σκυτάλη». Από το 2014 διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και μπαλέτο και είναι συνδημιουργός της κινητικής ερευνητικής διαδικασίας «Χορός Μαζί και Χώρια». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους: David Zambrano, Λίντα Καπεταναία, Josef Fruzek, Manuel Ronda, Στέλλα Ζάνου, David Hernandes, Αθανασία Κανελοπούλου, Piergorgio Milano, Πωλίνα Κρεμαστά, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Βίκυ Σαχπάζη (μουσικοκινητική), Έλλη Κήτα (χοροθεραπεία), Στέφανος Ροζάνης (Φιλοσοφία του παιχνιδιού), Segni Mossi (εικαστικά-χορός), Ορέστης Τάτσης (δραματουργία). Έχει δημιουργήσει τα έργα: «ο Άνθρωπος», «Fuga», «(Σ)το Τραπέζι», «Come and Go», «Conqueer my personal space», «Εσείς έχετε Μία;».
Λαμπρινή Μποβιάτσου | Σκηνογραφία
Η Λαμπρινή Μποβιάτσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε στην Accademia di Belle Arti di Roma. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε 14 ατομικές εκθέσεις. Η τελευταία έκθεσή της πραγματοποιήθηκε το 2019 με τίτλο Η απάντηση του καθρέφτη στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου στην Αθήνα. Είχε συμμετοχή σε πάνω από 90 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2003 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 11η Biennale Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου και ήταν ανάμεσα στους 30 επιλεγμένους καλλιτέχνες για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του Μουσείου Φρυσίρα, το 2004 στην διοργάνωση Δίδυμες Μούσες – Gemine Muse φιλοτέχνησε έργο για το Castello Ursino στην Catania, Ιταλία. Το 2002 πήρε τον έπαινο γλυπτικής στην Πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Μικρογραφικής Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Πήρα μέρος στη συμμετοχική δράση της πλατφόρμας Loandbehold στην Μπιενάλε της Αθήνα OMONOIA το 2016. Το 2018 συμμετείχε στην έκθεση L’ art frec contemporain που η φιλοξένησε η Galerie Desmos στο Παρίσι. Έργα της βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στα Χανιά.
Γιώργος Σφυράκης | Σκηνογραφία
Ο Γιώργος Σφυράκης αποφοίτησε το 1992 από το Τμήμα Σκηνογραφίας της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου. Συμμετείχε στην οπερέτα Σουγιούλ, Δαυίδ και στο musical Love me Do! της Eφηβικής Xορωδίας του Δήμου Χανίων ως σκηνογράφος των παραστάσεων.
Νίκος Περάκης | Βοηθός Διευθυντή Χορωδίας, πιάνο
Ο Νίκος Περάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Απέκτησε Δίπλωμα πιάνου από το Ελληνικό Ωδείο με δάσκαλο τον Γιώργο Καλούτση. Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής με δάσκαλο τον Γιάννη Μεντζελόπουλο. Μεταπτυχιακό στο πιάνο από το Ωδείο του Βίντερτουρ (Ελβετία) με δάσκαλο τον Christoph Lieske. Πήρε μαθήματα σύνθεσης από τους Urlich Lehmann και Roudolph Kelterborn. Συναυλίες έχει δώσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει συμπράξει με την Καμεράτα Αθηνών, την Ορχήστρα του Βίντερτουρ και τη Sinfonietta του Δήμου Χανίων. Από το 2000 και για δέκα χρόνια ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Χανίων. Διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2003. Από το 2004 έως σήμερα είναι βοηθός δ/ντη και πιανίστας της Παιδικής χορωδίας του Δήμου Χανίων. Πρόσφατα έργα του: Δαυίδ, musical που παρουσιάστηκε το 2018 με την Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων & ο Αστρογέννητος, musical που παρουσιάστηκε το 2019 με την Παιδική Χορωδία του Δήμου Χανίων.
Έκδοση εισιτηρίων – Τιμές
Η διάθεση των εισιτηρίων, αξίας 10 και 12 ευρώ (γενικής εισόδου) και 8 ευρώ (μειωμένου) έχει ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν: