ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ηράκλειο 19-02-2021
Οι προοπτικές της σύνδεσης των προϊόντων γαστρονομίας, οικοτεχνίας και χειροτεχνίας με τον τουρισμό, παράλληλα με τις επιχειρηματικές δυνατότητες αλλά και τη διεύρυνση της απασχόλησης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ηρακλείου και ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης με μεγάλη επιτυχία το πρωί της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου.
Με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου, για τρεις ώρες αναλύθηκαν όλες οι πλευρές του θέματος σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την πολιτική βούληση για την δημιουργία ενός ξεχωριστού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην άυλη παράδοση της Κρήτης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους ανθρώπους της και τις δημιουργίες τους.
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο κλάδος των οικοτεχνών και των μικρών εξαγωγικών επιχειρήσεων αγροδιατροφής –που είναι ένας νέος δυναμικός τομέας δραστηριοτήτων, με χαρακτηριστικό του την μοναδικότητα των παραγόμενων προϊόντων– καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, εξαιτίας της πανδημίας, η επόμενη μέρα, πρέπει να μας βρει όλους σε μια νέα, δυναμική εκκίνηση όλων των τομέων πραγματικής ανάπτυξης του τόπου μας».
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Δήμου Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια, μέσω των οποίων η κρητική γαστρονομία αλλά και οι υπόλοιπες παραδοσιακές τέχνες μπαίνουν στο επίκεντρο και αναδεικνύονται, προκειμένου να στηριχθεί και να επεκταθεί η επιχειρηματικότητα και να τεθεί στην υπηρεσία του τουρισμού.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός τόνισε από την πλευρά του ότι πολιτικά υπάρχει η βούληση και αν χρειαστεί θα γίνει μια νέα διαβούλευση για να διερευνηθούν οι τρόποι να προχωρήσει η σύνδεση του τουρισμού με την αγροτική και την οικιακή παραγωγή. Παράλληλα αναφέρθηκε στο Μητρώο της Οικοτεχνίας, στο οποίο σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 1031 άνδρες και 755 γυναίκες, τονίζοντας ωστόσο πως είναι γνωστό ότι η ραχοκοκαλιά της οικοτεχνίας είναι οι ελληνίδες αγρότισσες.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στις καινοτόμες πρωτοβουλίες που όλα αυτά τα χρόνια έχει λάβει η Περιφέρεια για τη στήριξη της οικοτεχνίας- χειροτεχνίας και επανέλαβε ότι στρατηγική θέση της Περιφέρειας είναι η διασύνδεση της οικοτεχνίας και γαστρονομίας με τον τουρισμό.
Για τις γυναίκες επιχειρηματίες της Κρήτης, που σε δύσκολες συγκυρίες δίνουν μάχη να κρατηθούν όρθιες μίλησε η πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Μαρία Πιτσικάκη. Η κα. Πιτσικάκη απευθυνόμενη τόσο στον Υπουργό όσο και στην πρόεδρο του ΕΟΤ αφού ανέλυσε τις ως σήμερα δράσεις του συλλόγου σε Ελλάδα και εξωτερικό παρουσίασε την πλούσια γκάμα των προϊόντων των 900 μελών του συλλόγου που θα μπορούσαν να τεθούν στην υπηρεσία του τουρισμού.
Το brand name του Ελληνικού τουρισμού το οποίο θα συνδέεται με τη διατροφή και τα τοπικά προϊόντα αποτέλεσε το αντικείμενο της εισήγησης της προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελας Γκερέκου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ΕΟΤ ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία με συγκεκριμένες δράσεις και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγει ακόμα πιο μπροστά η Ελληνική διατροφή.
Η Έλενα Μπέλλου, από τη Διεύθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε στη συνέχεια την υφιστάμενη κατάσταση και αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.
Στην ανάγκη εκπαίδευσης των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία παραγωγής αναφέρθηκε η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως τόνισε η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης αλλά και ένα διαφορετικό τρόπο για να βγει η χώρα μας στις αγορές του εξωτερικού.
Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και
Πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ, αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές με τις οποίες το ίδρυμα προωθεί τη χειροτεχνία και την οικοτεχνία.
Αυτές οι πρακτικές όπως αναλύθηκαν, με ιδιαίτερη αναφορά στον Αναπτυξιακό Σύλλογο Επιχειρηματιών Κρήτης, μπορούν να κάνουν τα προϊόντα γνωστά και να τους δώσουν προστιθέμενη αξία στον τομέα του τουρισμού.
Η επιχειρηματίας Δανάη Μπεζαντάκου, CEO-NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS Πρόεδρος – iforU Greek Mentoring Network, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους και να ενταχθούν στο δίκτυο που θα προωθήσει τα προϊόντα τους στον τουρισμό.