Ηράκλειο 26/11/2015
Δημιουργία Βάσης Δεδομένων καλλιεργούμενων ειδών της Κρήτης από το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Σε πολλές περιπτώσεις και για πολλούς τύπους καλλιεργειών, όπως π.χ. το αμπέλι, έχει συχνά διαπιστωθεί ότι οι καλλιεργητές δεν έχουν απόλυτη γνώση και βεβαιότητα ακόμα και για την ίδια την ποικιλία που χρησιμοποιούν. Συχνά, δε, όταν επιθυμούν να προβούν σε προμήθεια νέου φυτο-πολλαπλασιαστικού υλικού, δεν τους παρέχεται καμία εγγύηση περί της αυθεντικότητάς του. Από την άλλη, στο πεδίο της αγροτικής έρευνας στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ποσότητα δεδομένων (μοριακών, μορφολογικών, αγρονομικών, ποιοτικών, περιβαλλοντικών) που έχουν προκύψει κατόπιν κοπιώδους έρευνας και τα οποία παραμένουν σε μη επεξεργάσιμη μορφή ή και ανεκμετάλλευτα. Ο βασικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι είναι αποθηκευμένα σε μη ψηφιακές μορφές καθώς και η έλλειψη εργαλείων για την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους.
Ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει δείγματα από διάφορα καλλιεργούμενα Κρητικά είδη. Τα δεδομένα αυτά είναι δυνατόν, εν συνεχεία, να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση άγνωστων δειγμάτων που βρίσκονται στην κατοχή καλλιεργητών, ερευνητών κ.α. βοηθώντας στην εμπορική εκμετάλλευσή τους.
Στο πλαίσιο της πράξης "Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)" δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Αμπέλου, Λαχανοκομίας και Ανθοκομίας του Ηρακλείου, Βάση Δεδομένων Καλλιεργούμενων ειδών υψηλής εμπορικής αξίας (AgroCandiaDB). Η Βάση Δεδομένων εμπλουτίζεται καθημερινά. Τα αποθηκευμένα δείγματα επιτρέπουν τη χρήση εργαλείου που δημιουργήθηκε με στόχο την ταυτοποίηση άγνωστων δειγμάτων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ίδιας πράξης, έχει ξεκινήσει ερευνητική προσπάθεια η οποία αποπειράται να διαπιστώσει πιθανή συσχέτιση φυτικών ειδών που χρησιμοποιούνται στη Κρητική διατροφή με ασθένειες και φυτοχημικές ουσίες, με χρήση μεθόδων Βιολογίας και πληροφορικής πάνω σε υπάρχουσες βάσεις δεδομένων.
Δρ. Νικόλας Παπανικολάου